Benzoksazol – związek, który spowolni starzenie się kości
Związek, który wydłuża życie nicienia, spowalnia też utratę masy kostnej u starzejących się myszy. Ustalenia mogą pomóc w opracowaniu leków spowalniających starzenie się i leczących choroby związane z wiekiem.
Diazepam – lek na zaburzenia lękowe może wywoływać uzależnienie
Uważa się, że uzależnienie od leków rozwija się przez relatywnie długi okres czasu. Proces ten obejmuje zarówno strukturalne, jak i funkcjonalne zmiany w komórkach nerwowych mózgu, które jednak wciąż pozostają niedostatecznie poznane. W każdym razie już pojedyncza dawka leku lub alkoholu jest wystarczająca, by wywołać początkowy etap uzależnienia.
Na starość tracimy kubki smakowe, a to może sprzyjać cukrzycy
Liczba kubków smakowych na języku zmniejsza się wraz z wiekiem, a im mniejsza jest ich ilość, tym bardziej prawdopodobne jest, że poziom glukozy we krwi na czczo będzie podwyższony.
Problemy ze snem? Musisz częściej przebywać na zewnątrz, nawet gdy zimno i pochmurno
Ludzie zasypiają później wieczorem i budzą się później rano zimą, kiedy liczba godzin światła dziennego jest ograniczona, a niebo jest notorycznie zachmurzone.
Rozregulowany metabolizm a cukrzyca
Metabolizm u pacjentów z cukrzycą typu 2 i stanem przedcukrzycowym jest znacznie bardziej zaburzony niż u zdrowych ludzi i różni się w zależności od narządów i nasilenia choroby.
Ashwagandha – na problemy ze snem i stres
Masz problemy ze snem? To może ulec poprawie, jeśli sięgniesz po indyjskie zioło o nazwie Ashwagandha. Japończycy odkryli, że aktywny składnik liści tego zioła istotnie wspomaga sen.
Dlaczego jedzenie o późnej porze sprzyja cukrzycy
Odkryto mechanizm odpowiadający za to, że jedzenie w późnych porach jest związane z przyrostem masy ciała i cukrzycą.
Stres nie pozwala ci spać? Pomoże wyciąg z trzciny cukrowej
Każdy wie, że stresujące wydarzenia negatywnie wpływają na sen. Naukowcy z Japonii odkryli teraz, że aktywny składnik z trzciny cukrowej i inne naturalne produkty mogą łagodzić stres i pomagać zdrowo sypiać.
Odpady z jagód i persymony poprawiają mikrobiom jelitowy
Zrównoważony sposób odżywiania się nie jest łatwym zadaniem. Stąd naukowcy sprawdzają możliwości przekształcenia produktów ubocznych owoców i warzyw - takich jak skórki lub miąższ wyrzucany podczas przetwarzania - w odżywcze składniki żywności i suplementy. Teraz wykazano, że odpady z jagód i persymony można przetworzyć na proszek bogaty w przeciwutleniacze, który korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową.
Bezsenność osłabia pamięć seniorów
Cierpiące na bezsenność osoby starsze są bardziej narażone na osłabienie pamięci i długotrwałe zaburzenia funkcji poznawczych, takie jak demencja.