Witamina D pomoże uchronić się przed rakiem
Odpowiedni poziom witaminy D może być pomocny zarówno w zapobieganiu nowotworom, jak i poprawić rokowania w przypadku różnych form raka.
Wysokoprzetworzone jedzenie sprzyja rozwojowi raka
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Lukrecja pomoże w walce z rakiem?
Lukrecja to coś więcej niż cukierek - według naukowców z University of Illinois w Chicago może odgrywać rolę w zapobieganiu lub leczeniu kilku rodzajów raka.
Zanieczyszczenie powietrza przyspiesza uszkodzenia kości przy osteoporozie
Nasilone poziomy zanieczyszczeń powietrza są związane z uszkodzeniem kości u kobiet po menopauzie. Najbardziej widoczne jest to w odcinku lędźwiowym kręgosłupa: podtlenki azotu uszkadzały tę część dwa razy silniej niż dzieje się to w procesie normalnego starzenia się.
Szybki 11-minutowy spacer zmniejszy ryzyko chorób serca i raka
Jednemu na dziesięć przedwczesnych zgonów można by zapobiec, gdyby ludzie przynajmniej w połowie wypełniali zalecenia dotyczące poziomu aktywności fizycznej, mówią eksperci z Uniwersytetu Cambridge.
Niezadowolenie z wyglądu ciała sprzyja zaburzeniom odżywiania w każdym wieku
Zaburzenia odżywiania są zwykle kojarzone z osobami młodymi. Coraz więcej dowodów wskazuje jednak, że problemy te mogą wystąpić w dowolnym momencie życia, szczególnie u kobiet, także w wieku średnim. Odkryto, że niezadowolenie z ciała jest główną przyczyną zaburzeń odżywiania, szczególnie w okresie okołomenopauzalnym.
Jak chińskie zioła pomagają walczyć z rakiem
Naukowcy z Uniwersytetu w Adelajdzie wykazali, że mieszanka związków roślinnych stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej może niszczyć komórki rakowe.
Wczesna menopauza sprzyja niewydolności serca i migotaniu przedsionków
Menopauza przed 40-tym rokiem życia wiąże się z wyższym ryzykiem niewydolności serca i migotania przedsionków.
Węglowodany i słodkie jedzenie wpływają na choroby jamy ustnej i nie tylko
To, co jemy, wpływa na skład bakterii w naszych ustach. Okazuje się, że mikrobiom jamy ustnej prawdopodobnie odgrywa dużą rolę w ogólnym stanie naszego zdrowia: ma wpływ nie tylko na próchnicę i choroby przyzębia.
Ryzyko raka jelita grubego dotyczy też krewnych drugiego i trzeciego stopnia
Jeśli twoi krewni drugiego lub trzeciego stopnia chorowali na raka jelita grubego, ciebie również dotyczy zwiększone ryzyko tej choroby, mówią eksperci z Uniwersytetu w Buffalo i Uniwersytetu Utah.