Hormonalna terapia zastępcza nie zwiększa ryzyka demencji
Hormonalna terapia zastępcza stosowana u kobiet w okresie menopauzy nie zwiększa ryzyka rozwoju demencji.
Kwasy omega-3 pomogą zahamować rozwój raka piersi?
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, stosowana przez wiele lat, może hamować wzrost guzów raka piersi o 30 procent, mówią eksperci z University of Guelph.
Soja chroni serca kobiet, o ile jest jedzona dostatecznie wcześnie
Dieta bogata w soję może pomóc kobietom zachować zdrowe serce, ale znaczenie ma tu czas stosowania takiego sposobu odżywiania się.
Utrata na wadze i stosowanie zdrowej diety poprawiają pamięć
Starsze kobiety z nadwagą, które straciły nadmiar kilogramów i zaczęły się zdrowiej odżywiać, zyskały lepszą pamięć.
Zamartwianie się wpędzi cię do grobu. Popracuj nad emocjami
Jeśli chodzi o opis osobowości, tzw. „Wielka Piątka" obejmuje: ekstrawersję, ugodowość, sumienność, stabilność emocjonalna i otwartość na doświadczenie. Każde z tych szerokich określeń można podzielić na mniejsze, ale ogólnie rzecz biorąc, taksonomia ta wydaje się uwzględniać większość aspektów składających się na osobowość. Okazuje się, że niektóre z cech pomagają żyć w zdrowiu, podczas gdy inne wręcz odwrotnie.
Wysoki cholesterol "napędza" raka
Wysoki poziom cholesterolu utrzymujący się przez dłuższy czas wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka piersi i gorszymi wynikami większości nowotworów, jednak nie było wiadomo, dlaczego tak się dzieje.
Jedna na pięć śmierci na świecie ma związek z niewłaściwą dietą
W ramach badania Global Burden of Disease monitorowano trendy w spożyciu 15 składników żywieniowych w latach 1990-2017 w 195 krajach. Okazuje się, że ludzie w prawie każdym regionie świata mogliby skorzystać na zrównoważeniu diety.
Dlaczego starsze kobiety są mniej zdrowe niż starsi mężczyźni
Geny aktywne w późnym wieku, mogą wyjaśniać, dlaczego zdrowie starszych kobiet mają słabsze zdrowie niż starsi mężczyźni.
Pacjenci po nowotworach dwukrotnie częściej zmagają się z przewlekłym bólem
Jak wynika ze statystyk, ponad 5 milionów ludzi z USA, którzy przeżyli raka, doświadcza przewlekłego bólu, czyli niemal dwukrotnie częściej niż w populacji ogólnej.
Orzeszki ziemne niepolecane chorym na raka
Częste jedzenie orzeszków ziemnych przez pacjentów z rakiem może zwiększać ryzyko rozprzestrzeniania się nowotworu, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu w Liverpoolu.