Kozie mleko jako składnik kosmetyków jest stosowane od bardzo dawna. Zawiera dużą ilość odżywiających skórę białek i witamin (od A do E), a dzięki trójglicerydom i kwasom tłuszczowym pomaga utrzymywać odpowiedni poziom pH skóry i ma silne działanie antybakteryjne.
Lato to dla skóry wielkie wyzwanie - intensywne opalanie, wiatr, słona woda, i klimatyzacja potrafią poczynić prawdziwe spustoszenia w jej zapasach wody. Aby przywrócić cerze dobrą kondycję same kremy i balsamy nie wystarczą. Potrzebujemy czegoś więcej.
Sen odmładza... szczególnie jeśli masz poduszkę z tlenkiem miedzi
Powszechnie znana jest odmładzająca właściwość snu, ale teraz wysypianie się może przynieść naprawdę dobre efekty – naukowcy opracowali poduszkę redukującą zmarszczki.
Ogórki kiszone bogate w witaminy i składniki mineralne
Ogórki są znane człowiekowi od 5000 lat, a o szklarnianej uprawie i kiszeniu w beczkach wiedzieli już starożytni Rzymianie. W Polsce ogórki uprawia się od blisko 400 lat. Ogórki spożywa się na surowo, jak również dusi, smaży lub gotuje na parze. Świeże ogórki gruntowe najchętniej marynujemy (otrzymujemy tzw. ogórki konserwowe) lub kwasimy. Kwaszenie to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych metod utrwalania żywności. Jest ona ceniona zarówno przez żywieniowców, jak i smakoszy. Warzywa kwaszone odznaczają się doskonałymi walorami smakowymi i wysoką wartością odżywczą ze względu na znaczną zawartość składników mineralnych i witamin.
Brzoskwinia – pyszny lek m. in. na osteoporozę i anemię
Brzoskwiniowe drzewka uprawiane są od niepamiętnych czasów. W starożytnych Chinach otaczano te owoce czcią i traktowano jak relikwię, ich rysunkiem ozdabiano ściany świątyń, a do dziś uważane są tam za symbol długowieczności. Nie każdy jednak wie, że już dwa tysiące lat temu doceniano lecznicze właściwości brzoskwiń i szeroko stosowano je zarówno w medycynie, jak i kosmetyce.
Natura i nauka w walce ze zmarszczkami
Naukowcy oraz specjaliści w dziedzinie dermatologii estetycznej nie ustają w poszukiwaniach sposobu na zatrzymanie młodości. Jedne z ostatnich badań doprowadziły naukowców do okrycia, iż związek tłuszczowy obecny w ludzkich komórkach i korzystnie wpływający na mózg może spowalniać starzenie się skóry.
„Czekoterapia” – aby opóźnić proces starzenia się
Już 2000 lat temu Majowie, uprawiając krzewy kakaowca, stworzyli z jego ziaren napój, który nazywali „pokarmem bogów”. Czekolada, uważana za przysmak tych nadprzyrodzonych władców, otaczana była szczególną czcią i jako taka pełniła magiczną rolę podczas odprawiania świętych rytuałów.
Robiąc zakupy w drogerii chętnie sięgamy po kosmetyki z wyciągami roślinnymi. Jakich składników warto poszukać w kosmetykach typu anty – aging?
Nawilżanie- podstawa pielęgnacji suchej skóry
Wiosna to nie tylko czas porządków w domu i ogrodzie, ale także idealny moment, aby zatroszczyć się o kondycję swojej skóry.
Zmarszczki- zatrzymaj upływający czas
Walka ze zmarszczkami to jedno z głównych wyzwań przed jakim stają producenci kosmetyków oraz specjaliści w dziedzinie dermatologii estetycznej.