Strona głównaUroda„Czekoterapia” - aby opóźnić proces starzenia się

„Czekoterapia” - aby opóźnić proces starzenia się

Już 2000 lat temu Majowie, uprawiając krzewy kakaowca, stworzyli z jego ziaren napój, który nazywali „pokarmem bogów”. Czekolada, uważana za przysmak tych nadprzyrodzonych władców, otaczana była szczególną czcią i jako taka pełniła magiczną rolę podczas odprawiania świętych rytuałów.
Wyjątkowe właściwości czekolady sprawiły, że jest ona produktem współcześnie coraz bardziej docenianym. Jej wartość dostrzeżono również w dziedzinie kosmetyki – coraz powszechniej staje się ona komponentem preparatów służących pięknu naszego ciała. Podstawowym składnikiem czekolady jest masło kakaowe, mające działanie pielęgnacyjne i nadające kosmetykom przyjemny aromat. Bogactwo masła stanowią ważne substancje mineralne, takie jak potas, magnez, wapno, fosfor, żelazo, cynk i miedź oraz witaminy z grupy A, E, B. Zawarte w nim składniki wykazują całkowitą biozgodność z ludzką skórą – są przez nią dobrze tolerowane oraz szybko ulegają wchłonięciu, oddając całą swą moc w służbę naszej urodzie.
Kult czekolady trwa po dziś dzień – za sprawą osób ceniących jej wspaniały aromat. Intensywna słodycz czekolady powoduje wydzielanie się endorfin, nazywanych popularnie hormonami szczęścia – jej smak oraz zapach nie tylko wprawiają w stan euforii i poprawiają samopoczucie, lecz także w każdej chwili dnia zwalczają destrukcyjne działanie stresu.

Czekolada kosmetyczna zawiera zwykle ponad 50 proc. miazgi kakaowej, zmieszanej z tłoczoną na zimno oliwą z oliwek, olejem migdałowym czy z pestek winogron. A do tego – dla każdego coś miłego: szczypta chili, pieprzu, goździków, owoców jałowca, miodu. Zabiegi czekoladowe nawilżają, ujędrniają i wygładzają skórę. Co więcej – opóźniają proces starzenia, gdyż ziarna kakaowca bogate są we flawonoidy, które aktywnie neutralizują niszczące działanie wolnych rodników.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 15:47:26, 28-05-2008 delfina

    Witajcie! moi mili w tym artykule ,gdzie jest mowa o spowolnionym starzeniu się dzięki właściwością czekolady. Samo spożywanie czekolady jest przyjemne a jeszcze niesie ze sobą takie właściwości, jak opóźnienie procesu starzenia się - to przecież rewelacja. Wspaniałe odkrycie , rozpoczęte już przez Majów jeszcze bardziej fascynuje. Mam jednak pytanie - czy czekolada gorzka ma większe właściwości czy takie same jak słodka? Oczekuję dodatkowego wyjaśnienia i zapewniam, że od tej chwili będę jej "wierna" w spożywaniu i częstowaniu.
    ... zobacz więcej
  • 15:30:56, 12-06-2008 Lila

    Ooo jes...hau du ju du ? Jak sie czuć twoja ? Bo moja łokej...wery łokej..
  • 16:06:59, 12-06-2008 POLA

    to ja się specjalnie nie znam, ale na "czekoterapii" znam się jak najbardziej i uważam, że nic tak nie poprawia wszelakiej kondycji jak czeki, w nieograniczonej ilości
  • 12:17:38, 05-07-2008 siekierka

    Cytat:
    Witajcie! moi mili w tym artykule ,gdzie jest mowa o spowolnionym starzeniu się dzięki właściwością czekolady. Samo spożywanie czekolady jest przyjemne a jeszcze niesie ze sobą takie właściwości, jak opóźnienie procesu starzenia się - to przecież rewelacja. Wspaniałe odkrycie , rozpoczęte już przez Majów jeszcze bardziej fascynuje. Mam jednak pytanie - czy czekolada gorzka ma większe właściwości czy takie same jak słodka? Oczekuję dodatkowego wyjaśnienia i zapewniam, że od tej chwili będę jej "wierna" w spożywaniu i częstowaniu.


    Osobiście preferuję czekoladę twardą, gorzką.
    Tylko co będzie z myciem zębów? Szczególnie tygryska i jego towarzyszki?
    ... zobacz więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć