Owoce granatu mają moc anti-aging
Związki znajdujące się w owocach granatu, przekształcone przez mikroorganizmy w jelitach, umożliwiają komórkom mięśniowym ochronę przed jedną z głównych przyczyn starzenia się.
Przeciwutleniacze zapobiegną zmarszczkom wywoływanym światłem słonecznym
Stosowanie preparatów z przeciwutleniaczem występującym w wielu warzywach i owocach zapobiegło uszkodzeniom skóry, które prowadzą do powstawania zmarszczek.
Odpowiednia ilość żelaza we krwi kluczem do zdrowego starzenia się?
Badania wykorzystujące dane genetyczne ponad miliona osób sugerują, że zachowanie odpowiedniego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do zdrowszego starzenia się i dłuższego życia.
Fruktoza przyspiesza starzenie się
Naukowcy z Technion-Israel Institute of Technology wykazali w badaniach na zwierzętach, że nadmierna ilość fruktozy przyspiesza procesy starzenia się.
Klucz do długowieczności: niepalenie papierosów i kontakty towarzyskie
Uczeni z nowozelandzkiego University of Otago zapewniają, że do pewnego stopnia mamy wpływ na proces starzenia się. Niepalenie papierosów oraz zaangażowanie społeczne w starszym wieku to typowa charakterystyka stulatków.
Gen związany z demencją sprzyja poważnej formie COVID-19
Posiadanie wadliwego genu związanego z demencją podwaja ryzyko rozwoju ciężkiej formy COVID-19, wynika z nowych badań.
Niewielkie ilości alkoholu pomagają chronić mózg?
Uczeni z Univeristy of Georgia odkryli, że niewielkie ilości alkoholu mogą pomóc zachować zdolności poznawcze.
Seniorzy wolno chodzą? Wszystko przez utratę mięśni nóg
Osoby starsze chodzą wolniej i szybciej się męczą z powodu utraty siły i masy mięśni nóg. Za pomocą symulacji komputerowych odkryto, że takie zmiany fizjologiczne są przyczyną wolniejszą prędkości poruszania się, więc budowanie mięśni może być jedynym skutecznym sposobem na poprawę szybkości chodzenia w starszym wieku.
Bakterie jelitowe mają wpływ na szybkość procesu starzenia się
Spowolnienie procesu starzenia może być do osiągnięcia dzięki suplementom pochodzącym z bakterii jelitowych. Jak ustalili w badaniach na nicieniach uczeni z Baylor College of Medicine i University of Texas, określone geny bakteryjne i związki przedłużają życie, a także spowalniają rozwój nowotworów i gromadzenie się amyloidu-beta, substancji związanej z chorobą Alzheimera.
Niskotłuszczowy nabiał pozwala wolniej się starzeć?
Picie mleka o niskiej zawartości tłuszczu - zarówno beztłuszczowego, jak i 1-procentowego, ma związek z wolniejszym starzeniem się.