Otyłość zwiększa ryzyko niewydolności serca w przypadku późnej menopauzy
Kobiety, u których menopauza rozpoczęła się przed 45 rokiem życia, są bardziej narażone na niewydolność serca, jednak ryzyko to jest też nasilone w przypadku pań, które weszły w okres menopauzy po 55-tych urodzinach, ale zmagają się z otyłością.
Kefir pomoże osłabić nadciśnienie
Picie kefiru może mieć pozytywny wpływ na ciśnienie krwi poprzez poprawę komunikacji między jelitami i mózgiem.
Cukier nie ma szkodliwego wpływu, gdy jemy go w czasie naszej największej aktywności
Siedzący tryb życia i dieta obfitująca w przetworzoną żywność powszechnie oznaczają zwiększone ryzyko wielu schorzeń, w tym cukrzycy, otyłości i nadciśnienia, które składają się na zespół metaboliczny.
Dobre nawodnienie to wolniejsze starzenie się
Osoby, które są dobrze nawodnione, dłużej pozostają zdrowsze, rzadziej zmagają się z chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie przyjmują dostatecznej ilości płynów.
Dłuższa ekspozycja organizmu na estrogen to niższe ryzyko udaru
Osoby o wyższym poziomie estrogenów w ciągu całego życie mogą mieć niższe ryzyko udaru mózgu. Mniejsze zagrożenie dotyczy zarówno udaru niedokrwiennego, jak i krwotoku śródmózgowego.
Mieszkasz przy ruchliwej ulicy? Grozi ci nadciśnienie
Jeśli mieszkasz w pobliżu ruchliwej drogi, może to być nie tylko irytujące, ale i niebezpieczne dla zdrowia. Okazuje się, że dźwięk ryczących silników, klaksonów i inne odgłosy ruchu ulicznego powodują wzrost ciśnienia krwi.
Czosnek powstrzymuje stwardnienie głównej tętnicy (aorty)
Odpowiednia dawka czosnku w diecie może pomóc zapobiec stwardnieniu aorty, głównej tętnicy przenoszącej krew z serca.
Choroby jamy ustnej mogą nasilać nadciśnienie
Osoby ze zdrowszymi dziąsłami mają niższe ciśnienie krwi i lepiej reagują na leki obniżające ciśnienie krwi w porównaniu z tymi, którzy zmagają się z chorobami dziąseł.
Bezsenność może sprzyjać tętniakom
Bezsenność może być czynnikiem ryzyka krwawienia do mózgu z pękniętego tętniaka, wraz z innymi czynnikami, takimi jak palenie papierosów i nadciśnienie.
Niższy poziom sodu, a wyższy potasu to niższe ryzyko chorób serca
Niższa ilość sodu i wyższa potasu w diecie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u większości ludzi.