Zioła w służbie zdrowiu: Koci Pazur (Vilcacora) na choroby układu pokarmowego i odpornościowego
Z wewnętrznej kory tropikalnych winorośli znanych jako Koci Pazur (Vilcacora) przygotowywane są ekstrakty, herbata i kapsułki. Vilcacora została poddana rozmaitym badaniom laboratoryjnym, które wykazały jej skuteczność w łagodzeniu szeregu chorób.
Jeśli wskaźnik masy ciała (BMI) jest na poziomie pomiędzy 25,0 a 29,9, oznacza zwykle nadwagę. Warto kontrolować ten wskaźnik tym bardziej, że 46% Polaków ma problemy z nadwagą, bądź cierpi na otyłość, a prawie 18% przynajmniej raz w życiu próbowało schudnąć.
Wybierając się na urlop liczymy na piękną słoneczną pogodę, warto jedna pamiętać, że nadmiar kąpieli słonecznych może pozostawić trwałe ślady na naszej skórze.
Truskawki dla zdrowia, urody i smaku
Pojawiające się na początku czerwca pachnące i smaczne truskawki stanowią zapowiedź lata. Mają jednak nie tylko powszechnie cenione walory smakowe, ale i (podobnie jak inne owoce jagodowe) istotny wpływ prozdrowotny. Jedząc je dostarcza się organizmowi liczne witaminy i mikro- oraz makroelementy.
Nefropatia cukrzycowa – podstawowe informacje
Nefropatia cukrzycowa (nephropatia diabetica) to uszkodzenie nerek stanowiące powikłanie cukrzycy. Dokładna przyczyna nefropatii cukrzycowej jest nieznana, ale uważa się, że niekontrolowane wysokie stężenie cukru we krwi prowadzi do rozwoju uszkodzenia nerek, zwłaszcza, gdy jednocześnie pacjent cierpi na nadciśnienie. W niektórych przypadkach historia medyczna rodziny może również odgrywać pewną rolę. Nie u wszystkich osób z cukrzycą rozwija ta choroba.
Produkty, które pomogą walczyć z nadciśnieniem
Nauka daje nowe możliwości. Dziś wiedza na temat zbilansowanej diety i wpływu stylu życia na samopoczucie i funkcjonowanie jest powszechna. Coraz więcej ludzi ma dostęp do wyników bieżących badań na temat związku diety i ryzyka rozmaitych chorób. Okazuje się np. że niektóre produkty powinny znaleźć stałe miejsce w menu osób chorujących na nadciśnienie.
Najpowszechniejsze mity dietetyczne – część pierwsza
Wielu ludzi słyszy w mediach, że stosowanie zdrowej diety jest banalne. Wystarczy zrezygnować z zbyt tłustych i zawierających duże ilości węglowodanów produktów, a jeść jak najwięcej warzyw oraz owoców i wszystko będzie dobrze - nagrodę stanowić ma lepsze samopoczucie i zgrabniejsza sylwetka. A jednak łatwo o pomyłki, bowiem dziedzina zagadnień dietetycznych obrosła w rozmaite mity.
Jak ograniczyć sól, cukier i tłuszcze w diecie?
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Zadbaj o mózg: rozwój demencji można powstrzymać
Każdy element ludzkiego organizmu wymaga troski. Nie inaczej jest w przypadku mózgu. Ponieważ średnia długość życia wydłuża się, otępienie staje się bardziej powszechne. Badania Laury Fratiglioni, szwedzkiej naukowiec, wykazały, że każdy może zminimalizować ryzyko zachorowania.
Prawidłowe odżywianie - sól w diecie
Sól kuchenna jest głównym źródłem sodu w diecie człowieka. 1 g sodu odpowiada około 2,5 g soli. Sód jest niezbędny do funkcjonowania organizmu. Bez niego woda, którą pijemy, nie mogłaby wchłaniać się do komórek, a mięśnie i nerwy nie mogłyby pracować.