Strona główna Uroda Przewodnik urody Cellulit Artykuły

Herbata - filiżanka zdrowia

© Carmen Steiner - Fotolia.comHerbata to jeden z najpopularniejszych napojów, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej zdrowotnych właściwości. Filiżanka herbaty to bogate źródło witamin z grupy B, oraz A1, C i E, zawiera także minerały takie jak: fluor, żelazo, magnez, potas oraz cynk. W herbacie znajdziemy też opóźniające proces starzenia i chroniące przed nowotworami biofalwonidy.

więcej »

Jedzenie nie rozwiąże Twoich problemów

© Jacek Chabraszewski - Fotolia.comJedzenie jest dla wielu osób jednym ze sposobów radzenia sobie ze stresem i problemami. Sporadyczne sprawianie sobie przyjemności za pomocą ulubionych przekąsek nie wydaje się być szkodliwe, jednak z czasem może stać się bardzo niebezpiecznym dla zdrowia nawykiem.

więcej »

Zalety gotowania na parze

© teressa - Fotolia.comGotowanie na parze staje się coraz bardziej „trendy”. Kojarzy się z modną, szczupłą sylwetką, a jednocześnie z delikatnym, subtelnym smakiem. Zwolenników zyskuje także dzięki temu, że należy do najprostszych sposobów przyrządzania potraw.

więcej »

Odchudzanie - fakty i mity

© Steven Pepple - Fotolia.comProblem z utrzymaniem odpowiedniej wagi mają zarówno kobiety jak i mężczyźni, młodzi i starsi. Każdego ranka patrząc w lustro miliony osób postanawiają zmienić swoje życie redukując wagę. Niestety próby te często kończą się niepowodzeniem. Walka z nadwagą nigdy nie jest łatwa, a dodatkowo utrudniać ją mogą błędne informacje na temat tego, co sprzyja, a co utrudnia odchudzanie.

więcej »

Otyłość - choroba cywilizacyjna

© Sandra Cunningham - Fotolia.comOtyłość nie zawsze kojarzy się z chorobą, często jest wiązana z pewną niedogodnością, na jaką narażony jest ludzki organizm. Lekarze jednak klasyfikują otyłość jako chorobę i to bardzo poważną, na która zapadają coraz szersze rzesze pacjentów. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów i inne. W związku z powyższym warto bliżej przyjrzeć się tej chorobie.

więcej »

Cukrzyca - epidemia współczesnego świata

© Celso Pupo - Fotolia.comPrognozy na 2030 rok są przerażające - 360 milionów osób będzie chorować na cukrzycę. Statystyki podają, że ponad połowa pacjentów jest nieświadoma istnienia choroby. W Polsce z powodu tej choroby cierpią prawie 1,5 miliony ludzi. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia w 1995 roku chorowało na cukrzycę około 135 milionów.

więcej »

Dieta lekkostrawna

© Paul Cowan - Fotolia.comWspomagająca trawienie, pomagająca schudnąć i stanowiąca odpoczynek dla żołądka, który odmawia posłuszeństwa po spożyciu kolejnej porcji frytek– taka jest właśnie dieta lekkostrawna. Najczęściej stosuje się ją w krótkotrwałych zaburzeniach układu pokarmowego bądź w czasie choroby. Ponieważ jest ona jedynie modyfikacją żywienia podstawowego, polecana jest także dzieciom, kobietom w ciąży, przechodzącym menopauzę a nawet podczas miesiączki, osobom starszym i wszystkim pragnącym zrzucić zbędne kilogramy.

więcej »

Seniorzy i fitness

© Kzenon - Fotolia.comPodjęcie przez osoby w wieku dojrzałym decyzji o przyjściu do klubu futness bardzo często jest okupione strachem i niepewnością Czy ja się nadaję? Czy nie jestem za stara lub stary? Czy się nie ośmieszę? Te i inne pytania bardzo często zadają sobie dojrzali klienci. Odpowiedź, która nasuwa się sama, brzmi: lepiej późno niż wcale.

więcej »

Dieta bez aktywności fizycznej przyczyną osteoporozy

© Kzenon - Fotolia.comAby zdrowo schudnąć nie wystarczy po prostu mniej jeść. Równie ważna jest aktywność fizyczna - podkreślają naukowcy. Utrata masy ciała wyłączni w wyniku dostarczania organizmowi mniejszej ilości kalorii może być bezpośrednio związane z redukcją gęstości kości - wskazują najnowsze badania opublikowane w ostatnim numerze magazynu "Archives of Internal Medicine".

więcej »

Dieta śródziemnomorska

©  inacio pires - Fotolia.comDieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się na nią głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych.

więcej »



Strony: [ 13 ] [ 14 ] [ 15 ] [ 16 ] [ 17 ] [ 18 ] [ 19 ] [ 20 ] [ 21 ] [ 22 ] [23] [ 24 ]


Polecamy Kosciol.pl Uniwersytety Trzeciego Wieku eGospodarka.pl Aktywni 50+ Uniwersytety Trzeciego Wieku EWST.pl Hospicja.pl Akademia Pełni Życia Oferty pracy