Strona główna Uroda Przewodnik urody Odchudzanie Artykuły

Światowy Dzień Cukrzycy – pora na zmiany

© Kesu - Fotolia.comDane Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej wskazują, że więcej niż 70 proc. przypadków zachorowań na cukrzycę typu 2 można opóźnić, a nawet uniknąć ich wystąpienia, jeśli zastosuje się zasady zdrowego stylu życia. Obchodzony dziś Światowy Dzień Cukrzycy może stanowić okazję do refleksji, w jaki sposób wprowadzać zmiany, by nie okazały się one dla nas zbyt gwałtowne. Na to pytanie odpowiada ekspert w dziedzinie leczenia cukrzycy, prof. Magdalena Olszanecka - Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.

więcej »

Nietolerancja glutenu – sprawdź, czy naprawdę na nią cierpisz

© zimmytws - Fotolia.comEksperci wskazują, że od jakiegoś czasu można zaobserwować nowy trend „odkrywania" rozmaitych nietolerancji pokarmowych, które skutkują istotnymi zmianami w diecie. Problem polega na tym, że wielu ludzi sądzi, iż odznacza się nietolerancją na gluten, ale tylko część z nich w istocie się nią cechuje.

więcej »

Zdrowa dieta to mniej zażywanych leków

© whitestorm - Fotolia.comJedzenie zgodnie z rekomendacjami specjalistów pomaga w kontrolowaniu wielu chorób i może zmniejszyć konieczność zażywania leków.

więcej »

Sezon na dynię w pełni – zobacz, dlaczego warto dołączyć ją do diety

© Magdalena Kucova - Fotolia.comDynia jest przydatna nie tylko w Halloween. Ze względu na ważne wartości odżywcze warzywo powinno częściej gościć na naszych stołach. Szczególnie cenione jest za istotną zawartość witaminy C.

więcej »

Dieta i suplementy w leczeniu onkologicznym. Fakty i mity

© cynoclub - Fotolia.comOsoby cierpiące na chorobę nowotworową starają się zrobić wszystko, aby pokonać i zapomnieć o raku. Wiele mówi się o tym, jak powinna wyglądać dieta osoby chorej - co powinno się jeść, jakie suplementy przyjmować. Nie wszystkie rady dotyczące diety i suplementacji dla osób chorych na nowotwory są prawdziwe. Wokół tej tematyki narosło sporo mitów. Program "Jestem przy Tobie", który wspiera kobiety zmagające się z nowotworami, zapytał o te kwestie Emilię Kałędkiewicz, dietetyka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistującego się w dietoprofilaktyce chorób nowotworowych.

więcej »

Dlaczego warto jeść jajka?

© goodween123 - Fotolia.comSą dość popularne na naszych stołach, ale jeśli ktoś rzadko je sobie serwuje, powinien przeczytać poniższe informacje i znaleźć motywację do umieszczenia jaj w diecie.

więcej »

Niezwykłe zastosowania mleka

fot. collage Senior.plApel „pij mleko" odnosi się nie tylko do dzieci - ludzie w średnim i starszym wieku także wiele zyskują umieszczając ten napój w swojej diecie. Wśród korzyści z serwowania sobie mleka wymienia się m. in. większe szanse na dłuższe życie, lepszą pamięć, ochronę przed osteoporozą, cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem, dobre zdrowie dziąseł, etc. Mleko może mieć jednak znacznie większe spektrum zastosowań. Zobacz, do czego może się przydać.

więcej »

Chcesz poprawić pamięć? Podnoś ciężary...

© Robert Kneschke - Fotolia.comŻeby móc liczyć na lepszą pamięć, trzeba podnosić ciężary, mówią eksperci.

więcej »

Zdrowe tłuszcze chronią serce

© mickyso - Fotolia.comJak odkryli uczeni z University of Illinois Centre for Cardiovascular Research, oleinian, zdrowy tłuszcz znajdujący się np. w oliwie z oliwek, wspomaga w pracy chory mięsień sercowy.

więcej »

Te aspekty stylu życia chronią kobiety przed udarem

© WavebreakmediaMicro - Fotolia.comZdrowy tryb życia kobiet może przełożyć się na aż o 50 proc. niższe ryzyko udaru.

więcej »



Strony: [ 20 ] [ 21 ] [ 22 ] [ 23 ] [ 24 ] [ 25 ] [ 26 ] [ 27 ] [ 28 ] [ 29 ] [30] [ 31 ] [ 32 ] [ 33 ] [ 34 ] [ 35 ] [ 36 ] [ 37 ] [ 38 ] [ 39 ]


Polecamy eGospodarka.pl EWST.pl Hospicja.pl Uniwersytety Trzeciego Wieku Hospicja.pl Kobiety.net.pl Pola Nadziei eGospodarka.pl Oferty pracy