08-02-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Powszechnie wiadomo, że kiedy temperatura na zewnątrz spada, nasza waga często rośnie. Zimą odczuwa się zwiększony apetyt na potrawy zgubne dla zdrowej i ułatwiającej zachowanie ładnej sylwetki diety. Ponadto mroźna aura nie zachęca do porzucenia domowych pieleszy i aktywności na swieżym powietrzu. Na szczęście nie jesteśmy bezradni - poniżej kilka prostych sposobów na uniknięcie zimowego nadmiaru kilogramów.
Zmniejszenie aktywności fizycznej i zimowa „tłuszczowa" dieta to główne przyczyny przybierania na wadze w okresie zimowym. Kilka zmian w codziennym stylu życia jednak pozwoli się przed tym uchronić.
- Zamiast budyniu i czekolady - owoce
Dostępne zimą owoce, np. pomarańcze, grejpfruty, papaja, mandarynki, kiwi i gruszlawy zwierają wiele ochronnych substancji odżywczych, takich jak witamina C i bioflawonoidy, co pomaga uchornić się przeziębieniem, a jednocześnie nie są kaloryczne.
Warto jeść jeden z tych owoców przy każdym posiłku, aby wzmocnić swój układ odpornościowy i przydać organizmowi uczucie sytości.
Jeśli je się choćby pięć porcji owoców tygodniowo zamiast budyniu lub 100g czekolady, nie zyska się na wadze ani grama (w porównaniu do diety obejmującej wspomniane desery). Jeśli dotychczas jadło się budynie, ciastka i czekoladki co najmniej trzy razy w tygodniu, nowy, owocowy sposób na deser pomoże starcić nawet do 5 kg w trzy miesiące.
- Odtłuszczone produkty nabiałowe
Badania pokazują, że jedzenie niskotłuszczowych produktów mlecznych może pomóc schudnąć. Stosowanie chudego mleka do przygotowania gorących napojów pomoże zapobiec przybieraniu na wadze.
Jeśli zamieni się pełnotłuste mleko na mleko odtłuszczone lub o niskiej zawartości tłuszczu (2%), stosuje się niskotłuszczowy jogurt i twaróg zamiast ich pełnotłustych wersji oraz je się nie więcej niż trzy porcje nabiału w ciągu dnia (np. trzy szklanki mleka lub trzy małe jogurty) można stracić 2 do 4 kg w ciągu trzech miesięcy.
- Niskokaloryczne zupy i gulasze
Zima to najlepszy czas, aby jeść zupy, które mogą być pożywne, a jednocześnie nie przydają organizmowi nadmiaru energii. Najprostsze zupy mogą być przygotowane z różnych warzyw gotowanych z bulionem wołowym lub drobiowym. Warto zastosować niskotłuszczowe kostki bulionowe.
Zamiast śmietany poleca się jogurty naturalne. Warto przygotowywać zupę lub gulasz dzień wcześniej i ochłodzić w lodówce, a wtedy łatwo można usunąć nadmiar tłuszczu. Na każdej łyżeczce tłuszczu można zaoszczędzić prawie 200kJ. Zupy warzywne z pieczywem pełnoziarnistym to smaczny i niskokaloryczny posiłek, który pomoże utrzymać ciepło organizmu przez kilka godzin.
Warto jeść niskokaloryczną zupę jako jeden z głównych posiłków każdy dzień tej zimy. W ten sposób łatwiej zapobiec przybieraniu na wadze, a można nawet stracić do 3 kg w trzy miesiące.
- Słodziki (lub nic) zamiast cukru
Zamiast dwóch czy trzech łyżeczek cukru do gorących napojów, warto użyć słodzika. Jeśli pije się pięć gorących napojów w ciągu dnia, można zaoszczędzić między 800 a 1 200kJ. Dzięki takiej zmianie można stracić 2 do 3 kilogramów w ciągu trzech miesięcy. Najlepiej zaś stopnowo rezygnować z cukru dodawanego do napojów.
- Niezbędna aktywność fizyczna
Decyzja o większej aktywności fizycznej jest konieczna, jeśli chce się utrzymać ładną sylwetkę. Poleca się dynamiczne spacery przy słonecznej pogodzie, korzystanie z siłowni, kurs tańca lub też zajęcia jogi. Ćwiczenia pomagają nie tylko w zachowaniu sylwetki, ale i chronią przed nastrojami depresyjnymi.
Jeśli energicznie spaceruje się przez 30 minut dziennie przez pięć do sześciu dni w tygodniu przez trzy miesiące, można stracić do 1,5 kg. Jeśli doda się do tego trzy 30-minutowe sesje ćwiczeń mięśni przez trzy razy w tygodniu, można stracić 3kg w trzy miesiące.
Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »