14-01-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Upływ czasu nieubłaganie daje o sobie znać m. in. po wyglądzie skóry. Okazuje się jednak, że styl życia w znacznym stopniu wpływa na stan skóry, a przez to, na ile lat się wygląda. Zobacz, jaka dieta może ci zapewnić gładką, zdrową, młodo wyglądającą cerę.
Nie są konieczne wyszukane kosmetyki czy skomplikowane zabiegi, by móc liczyć na zdrową, ładnie wyglądającą skórę przez dłuższy czas. Oczywiście ma na to określony wpływ genetyka, ale dbając o siebie, w tym dobrze się odżywiając, masz szansę na młodą skórę przez dłuższy czas.
Nadmiar cukru i tłuszczu postarzaNa to, jak prezentuje się skóra, oddziałuje m. in. poziom cukru we krwi. Jak wynika z badań, dieta bogata w tłuszcze nasycone oraz węglowodany proste sprawia, że skóra wygląda na zmęczoną i starą. Aby utrzymać odpowiedną, stabilną ilość cukru we krwi, trzeba zadbać o taki sposób odżywiania się, który cechuje się niskim indeksem glikemicznym, tj. nie powoduje skoków poziomu cukru (co wywołują właśnie wspomniane tłuszcze i węglowodany).
Opisana powyżej zależność została wykazana w licznych testach. Przykładowo, uczeni z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Leiden odkryli, że ci, którzy mają wysoki poziom glukozy we krwi, zazwyczaj wyglądają starzej. Co więcej, diabetycy częściej są postrzegani jako starsi niż w rzeczywistości w porównaniu do ludzi wolnych od .
(IG) jest użytecznym „narzędziem" do regulowania poziomu glukozy we krwi. IG wskazuje, że nie wszystkie produkty bogate w węglowodany dają ten sam wzrost poziomu glukozy we krwi i insuliny. Wysoki IG mają te artykuły, które powodują natychmiastowy skok poziomu glukozy we krwi i insuliny, niski - te, które powodują łagodny, stopniowy wzrost ilości tych substancji.
Składniki odżywcze dla zdrowszej skórySzczególnie korzystna dla skóry jest świeża żywność i produkty, które zawierają witaminy, , takie jak flawonoidy, beta-karoten i (pomagają zabezpieczać przed zaczerwienieniem wywołane promieniowaniem UV), (chronią przed uszkodzeniem słonecznym) i kwasy .
Kwasy omega-3 osłabiają stany zapalne w organizmie, które są jedną z przyczyn starzenia się w ogóle. Przeciwutleniacze to składniki odżywcze i enzymy, które mogą przyczynić się do zapobiegania i naprawy uszkodzeń komórek spowodowanych przez wolne rodniki (które są obecne w organizmie w wyniku najzwyklejszej przemiany materii, ale ich liczba znacznie wzrasta np. z powodu palenia papierosów, nadmiaru alkoholu, zanieczyszczeń powietrza, etc.). Witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a ich niedobór nie tylko wpływa na zdrowie, ale i stan skóry.
Polecane produkty- Woda, która jest znacznie lepsza niż słodkie i/lub gazowane napoje
- Jasne zielone warzywa, takie jak szpinak, jarmuż, rzeżucha i szparagi - są bogate w przeciwutleniacze
- Czerwone i pomarańczowe owoce oraz warzywa, takie jak pomidory, marchew, papryka czerwona, mango, arbuzy -zawierają likopen, beta-karoten, czyli dwa potężne antyutleniacze
- Łosoś, tuńczyk i kalmary są dobrym źródłem kwasów omega-3 oraz białka
- Jaja zawierają białka i kwasy omega-3
- Orzechy i produkty pełnoziarniste - kolejne świetne źródłem kwasów omega-3 kwasów tłuszczowych
- Migdały oferują witaminę E, która pomaga zwalczać wolne rodniki, a także witaminę B12, która pomaga nawilżać i odżywiać skórę
- Jagody, maliny, jeżyny i inne owoce jagodowe zawierają duże ilości przeciwutleniaczy
- Zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej kokosowy, olej z pestek winogron, awokado i olej z awokado
- Z mięs poleca się drób i chudą wołowinę