Strona głównaUrodaPomoc w odchudzaniu znajdziemy w... kuchni

Pomoc w odchudzaniu znajdziemy w... kuchni

Kiedy przygotowujemy się do walki z nadwagą, wykreślając kolejne pozycje z naszego menu, sprawdźmy najpierw czym można je wzbogacić, by łatwiej i przyjemniej osiągnąć wymarzone rezultaty. dobrze zadbać o to, by w naszej diecie znalazły się składniki, które ułatwiają spalanie tłuszczu. W połączeniu z aktywnością fizyczną pomogą nam zredukować tkankę tłuszczową.
Pomoc w odchudzaniu znajdziemy w... kuchni Pomoc w odchudzaniu znajdziemy w... kuchni

Kiedy przygotowujemy się do walki z nadwagą, wykreślając kolejne pozycje z naszego menu, sprawdźmy najpierw czym można je wzbogacić, by łatwiej
i przyjemniej osiągnąć wymarzone rezultaty. dobrze zadbać o to, by w naszej diecie znalazły się składniki, które ułatwiają spalanie tłuszczu. W połączeniu z aktywnością fizyczną pomogą nam zredukować tkankę tłuszczową.

Naturalne wspomagacze

Dostępne w aptekach suplementy diety, mające sprzyjać traceniu na wadze, często zawierają substancje naturalnie występujące w warzywach, owocach i innych składnikach naszego menu. Zamiast więc łykać tabletki, warto bliżej przyjrzeć się temu, co jemy na co dzień.

Warto zadbać o to, aby przygotowywane przez nas posiłki - szczególnie bardziej kaloryczne - były odpowiedni o przyprawione. Na przykład popularne w kuchni śródziemnomorskiej zioła rozmaryn, czy szałwia ułatwiają trawienie tłuszczu i białka, idealnie pasują więc do potraw smażonych i mięsnych.

Na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego mają też dobroczynny wpływ przyprawy charakterystyczne dla kuchni polskiej takie jak majeranek, kminek czy lubczyk. Warto również nadawać posiłkom „odrobinę pikanterii", dodając do nich czarny pieprz. Nie tylko zwiększa on wydzielanie soków trawiennych, ale także bogaty jest w chrom, który zmniejsza ochotę na słodycze. Lista dobroczynnych przypraw jest o wiele dłuższa, a wiele z ziół możemy sami - w sposób ekologiczny - hodować w ogrodzie, na balkonie na parapecie.

W trosce o dobrą przemianę materii nie zapominajmy też o owocach cytrusowych. Zawarty w nich błonnik oczyszcza organizm, a witamina C bierze udział w produkcji hormonu pomagającego spalać tkankę tłuszczową.

Im cieplej, tym lepiej


Spalaniu tłuszczu sprzyja wysoka temperatura. Kiedy organizm wytarza ciepło, zwiększa zapotrzebowanie na kalorie, przez co ich nadmiar nie jest odkładany, lecz bezpośrednio przetwarzany na energię. Proces ten nazywa się termogenezą, a niektóre substancje mogą go wspomagać.

I tutaj dobra informacja dla kawoszy: do tzw. termogeników należy również . Dlatego dbając o linię, warto wprowadzić do swojej diety mała czarną. Jeżeli ograniczamy kalorie, dobrze jest wyrabiać w sobie nawyk picia klasycznego espresso. Wartość kaloryczna takiej kawy jest bliska zeru, podczas gdy kawa „biała" lub posłodzona liczy sobie do kilkadziesiąt kcal. Wypijając w ciągu dnia kilka filiżanek z dodatkiem cukru i pełnego mleka lub - jeszcze tłustszej - śmietanki, dostarczmy sobie więc dodatkowej sporej porcji kalorii.

Za względu na rozgrzewające właściwości, dobrze jest również wypić małą czarną przed treningiem. Efektywniej spożytkujemy wtedy energię, a w przypadku dłuższego wysiłku, mięśnie również będą w stanie pracować dłużej. Jeżeli lubimy słodką kawę, możemy zamiast cukru użyć cynamonu, który dobrze komponuje się z jej aromatem. Przyprawa ta - oprócz walorów smakowych - też nie jest dla naszej diety obojętna, ułatwia trawienie i obniża poziom cukru we krwi.

Innym pomocnym w walce z nadwagą składnikiem menu są papryczki chili. Zawarta w nich kapsaicyna poprawia metabolizm tłuszczów i zapobiega ich odkładaniu, zwiększając produkcję ciepła. Nadające ostry smak związki kapsaicyny obecne są również w imbirze i pieprzu.

Planując posiłki pamiętajmy, że to co służy jednym, niekoniecznie musi być równie dobre dla osób mających inną przeminę materii i prowadzących odmienny tryb życia. Zawsze ważny natomiast jest umiar i racjonalne rozplanowanie składników.

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Aktywni 50+
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy