07-06-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Naukowcy twierdzą, że pomidory mogą zapewnić dobrą obronę przed uszkodzeniami wywoływanymi promieniowaniem słonecznym i pomagają zachować młody wygląd skóry.
Badania wykazały, że jedzenie może chronić przed poparzeniami słonecznymi i starzeniem się skóry wywoływanym ekspozycją na światło słoneczne.
Składnikiem przydającym skórze korzyści jest zawarty w pomidorach likopen - naturalny pigment, który nadaje pomidorom czerwony kolor. Najwyższe poziom likopenu notuje się w przetworzonych pomidorach w postaci ketchupu, sosu, soków.
Z badań wynika, że skóra kobiet, które stosowały dietę bogatą w przetworzone pomidory, była lepiej chroniona. U tych uczestniczek wzrosła ochrona skóry, co ujawniało się poprzez zmniejszenie zaczerwienienia skóry i mniejsze uszkodzenia DNA wywołane ekspozycją na promieniowane ultrafioletowe.
Naukowcy monitorowali stan skóry 20 kobiet, z których 10 pań otrzymywało pięć łyżek (55g) pasty pomidorowej i około 10g codziennie przez 12 tygodni. Drugiej połowie uczestniczek podawano jedynie oliwę z oliwek.
U kobiet jedzących produkty z pomidorów zanotowano znaczną poprawę zdolności skóry do obrony przed efektami promieniowania UV.
Panie będące na „pomidorowej diecie" miały o 33 procent lepszą ochronę przed poparzeniami słonecznymi, co oszacowano poprzez ocenę zmniejszenia zaczerwienień pojawiających się w wyniku narażenia skóry na działanie słońca.
U uczestniczek dostarczających organizmowi więcej likopenu odnotowano również mniej uszkodzeń mitochondrialnego DNA w skórze, które są związane ze starzeniem się. Pomidory przyczyniły się zwiększenia poziomu prokolagenu, który nadaje skórze jej odpowiednie napięcie i młody wygląd. Niedostatek tej substancji prowadzi do szybszego i utraty elastyczności.
Jak wskazują uczeni, jedzenie pomidorów nie sprawi, że będziemy zupełnie niepokonani w „starciu" ze słońcem, ale dieta bogata w likopen może być użytecznym dodatkiem do ochrony przeciwsłonecznej obejmującej kremy z filtrami przeciwsłonecznymi i odpowiednią odzież.