10-08-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pomidory mogą być kluczem do utrzymania młodego wyglądu skóry, mówią brytyjscy uczeni. Naukowcy z uniwersytetów w Manchesterze i Newcastle stwierdzili, że duża ilość pomidorów w diecie może uchronić przed oparzeniami słonecznymi i pomóc uchronić się przed zmarszczkami.
Do udziału w badaniach zaproszono 20 osób; połowa z nich codziennie przez trzy miesiące otrzymywała pięć łyżek (55 mg) koncentratu pomidorowego i 10g oliwy z oliwek. Pozostała grupa otrzymywała jedynie oliwę z oliwek.
Badacze zastosowali lampy ultrafioletowe na początku i na końcu badania, aby określić, jak skóra była w stanie oprzeć się uszkodzeniom wynikającym z działania słońca. Wyniki wykazały, że osoby, którym podawano pomidory, były o 33 procent lepiej chronione przed działaniem promieni słonecznych niż w grupa kontrolna.
Co więcej, kolejne testy wykazały, że organizm uczestników, którym podawano pomidory, produkował większe ilości kolagenu, białka odpowiadającego za elastyczność skóry.
Badacze sądzą, że kluczowym składnikiem jest silnym przeciwutleniacz o nazwie likopen. Przeciwutleniacze są korzystne, ponieważ neutralizują wolne rodniki - naturalnie występujące substancje chemiczne, które mogą uszkodzić tkanki organizmu i mieć związek z rozwojem nowotworów.
Warto przypomnieć, że rekomendowane są gotowane warzywa, ponieważ proces podgrzewania uwalnia likopen w taki sposób, iż jest łatwiej wchłaniany przez organizm.
Uczeni zaznaczają, że jedzenie większej ilości pomidorów nie oznacza możliwości rezygnacji z ochrony przeciwsłonecznej. Opisywane warzywa nie mogą być alternatywą dla balsamów zabezpieczających przed szkodliwym promieniowaniem.
Pomidory przydają także korzyści prozdrowotnych. Poprzednie badania wykazały, że likopen może obniżyć poziom cholesterolu i pomóc w utrzymaniu zdrowych tętnic. Inne testy wskazały na związek przeciwutleniacza i zmniejszenia ryzyka raka prostaty.