15-02-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Na dobrze nawilżoną skórę wpływa wiele czynników, wśród nich znaczny udział mają kwasy omega-3, które stanowią główny budulec komórek organizmu, również skóry. Niedostateczna ich ilość w diecie przyczynia się do łuszczenia naskórka, pojawienia się alergii, a nawet odwodnienia skóry.
Odpowiednia ilość kwasów omega-3 w diecie umożliwia sprawne funkcjonowanie płaszcza hydrolipidowego skóry, który zabezpiecza przed nadmierną utratą wody z głębszych warstw naskórka i skóry właściwej. To sprawia, że skóra staje się nawilżona, elastyczna i sprężysta.
Zewnętrzna warstwa naskórka zawiera jedynie około 13 procent wody potrzebnej do prawidłowego nawilżenia całej skóry. Reszta znajduje się w jej głębokich warstwach. Z tych zasobów codziennie odparowuje około 0,3 litra wody. Skutkiem jest niedobór wody w naskórku, a co za tym idzie, powstrzymywanie procesu jego odnowy. Zaczyna pękać i staje się szorstki. Odwodniona skóra traci jędrność, naturalny połysk i zdrowy koloryt. Wówczas potrzebna jest szybka regeneracja.
Dostateczna dawka kwasów omega-3 warunkuje ochronne działanie płaszcza hydrolipidowego skóry, nadaje jej sprężystość oraz zapobiega utracie nawilżenia przez skórę właściwą. Jego brak w diecie prowadzi do zaburzeń dermatologicznych i immunologicznych, to zaś objawia się łuszczeniem i zgrubieniem naskórka oraz skłonnością do alergii i stanów zapalnych. Kwasy omega-3 przeciwdziałają również depresji.
Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »