30-05-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Lato tuz tuż, coraz więcej zatem odsłaniamy i pokazujemy, trzeba więc zadbać o powrót do formy. Okazuje się, że niezbędnym warunkiem tego jest... woda. Zdaniem dietetyków to zbyt mała ilość wody w codziennej diecie to jedna z głównych przyczyn nadwagi i otyłości zaś kosmetolodzy i dermatolodzy dodają, że jej niedobór powoduje znacznie szybsze starzenie się skóry. Bardzo ważna jest także jakość używanej wody.
Ciało człowieka prawie w 70% składa się z , która stale ulega wymianie. Dlatego tak bardzo ważna jest odpowiednia ilość wypijanych codziennie płynów. Wody nie zastąpi żaden, nawet najlepszy kosmetyk. Ważna jest także jakość wody czy napojów sporządzanych na jej bazie. Kwestia właściwego nawadniania organizmu staje się szczególnie istotna w przypadku , nie tylko ze względu na zdrowie ale także na powstrzymanie oznak upływu czasu. Jaką wybrać wodę?
Kranówka dla każdego - tak, ale... przegotowana Woda z kranu mimo, iż zostaje uzdatniona przez wodociągi, często zawiera tzw. zanieczyszczenia wtórne. Pochodzą one głównie z wielokilometrowych instalacji, którymi doprowadzana jest do naszych domów. Dodatkowo, aby zapewnić odpowiednią jakość wody uzdatniana jest ona chlorem, który może stać się „sprawcą" dolegliwości żołądkowo - jelitowych, niszczy bowiem nie tylko groźne bakterie w wodzie, ale i pożyteczną florę jelitową. Woda wodociągowa po uzdatnieniu chlorem i „przejściu" przez rury często ma niestety także nieprzyjemny posmak. Kolejny problem związany z „kranówką" z jakim boryka się wiele osób to tzw. kamień kotłowy-spowodowany dużą twardością wody. Konieczność usuwania uciążliwego nalotu z czajnika to zmora gospodarstw domowych z twardą wodą.. Niestety czynność ta jest konieczna, by uchronić urządzenia przed zepsuciem się, zaoszczędzić energię i pić smaczniejsze napoje. Twarda woda powoduje, że trzeba stosować więcej specjalistycznych odkamieniaczy w różnych sprzętach w gospodarstwie domowym, a u wrażliwszych osób powoduje nawet podrażnienia skóry po kąpieli.
Wody butelkowane - do spożycia w ciągu 24 godzin To najlepsze rozwiązanie do zaspakajania pragnienia, ale nie wszystkie wody są odpowiednie dla każdego. W przypadku należy dokładnie czytać etykiety. Problemem bywa np. zbyt wysoka ilość sodu nieodpowiednia dla osób mających problemy z sercem. Także woda o niskim pH nie jest wskazana, zwłaszcza dla cierpiących na zgagę. Dodatkowo pojawia się jeszcze jedna ale bardzo istotna kwestia - woda butelkowana zasadniczo nadaje się do spożycia tylko przez 24 godziny od momentu otwarcia opakowania. W pozostawionej na dłużej butelce może dojść do rozwoju mikroorganizmów, a te powodują dolegliwości ze strony układu żołądkowo-jelitowego. Dlatego powinniśmy zaopatrywać się dokładnie w taką ilość wody jaką spożyjemy w ciągu jednego dnia.
Woda filtrowana - sposób na dobrą i tanią wodę To obecnie najtańszy sposób na dobrą jakościowo wodę, niemal identyczną jakościowo, jak ta pochodząca z butelki, a czasami nawet... lepszą. Dostępna od ręki i zawsze świeża, dokładnie wtedy kiedy jej potrzebujemy. Warto wiedzieć o tym, że woda może być spożywana przez dorosłych od razu po przefiltrowaniu, podobnie jak woda mineralna. Dzięki dzbankowi z wymiennym wkładem można otrzymać wystarczającą ilość wody idealnej do picia i gotowania posiłków. Filtrując „kranówkę" pozbędziemy się wtórnych zanieczyszczeń wodociągowych, a także chloru, metali ciężkich czy zanieczyszczeń organicznych. Jeśli wybierzemy filtry, odpowiednie do polskiej wody z kranu, możemy być spokojni o ich skuteczność. Obecnie na rynku dostępne są różne rodzaje dzbanków i filtrów - o zróżnicowanej pojemności, z dodatkami w postaci bakteriobójczych jonów srebra czy wzbogacającymi wodę o mikroelementy. Ważne, by stosować je zgodnie z zaleceniami producenta co czasu użytkowania danego filtra lub ilości przepuszczanej wody i podobnie jak w przypadku wody butelkowej - nie filtrować „na zapas", tak żeby woda nie stała zbyt długo.