28-02-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nowe badania sugerują, że jeśli chce się schudnąć, całkowite odrzucenie słodyczy nie jest rekomendowane. Łasuchy mogą dołączyć do swojego porannego menu ciastka czy cukierki i w ten przyjemny sposób rozpocząć dzień oraz utrzymać smukłą sylwetkę.
Próba całkowitej rezygnacji ze słodyczy może wykreować psychologiczne uzależnienie od tych produktów w długim okresie, wyjaśniają uczeni z Wydziału Medycznego w Tel Awiwie, autorzy badań.
W trakcie 32-tygodniowych testów, uczestnicy dodający do swoich "deser", ciastka, kawałek ciasta, lub czekoladę - stracili średnio 20 kilogramów wiecej niż osoby, które unikały słodyczy.
W badaniach wzieło udział 193 otyłe osoby, które zostały losowo przypisane do jednej z dwóch grup poddanych różnym dietom o tej samej wartości kalorycznej (mężczyźni spożywali 1600 kalorii dziennie, kobiety - 1400).
U jednej grupy stosowano obejmującą śniadanie zawierające 300 kalorii, a druga grupa jadła śniadanie bogate w białko i węglowodany o wartości 600 kalorii, w tym był element deserowy (np. kilka kostek czekolady czekolady lub parę ciastek).
W pierwszej połowie badania zanotowano średni spadek wagi u wszystkich uczestników o około 15 kilogramów. W końcowej fazie jednak różnice między grupami były diametralne. Osoby spożywające dietę niskowęglowodanową przybierały z powrotem na wadze nawet 13 kilogramów, zaś ci, którzy jedli m. in. słodycze w ramach śniadania, stracili kolejne 5 kilogramów.
Jak uważają naukowcy, przyczyną różnic może być fakt, że poranny posiłek dostarcza energii do codziennych zadań, pomaga w funkcjonowaniu mózgu i uruchamia , co sprawia, że ma kluczowe znaczenie dla utraty wagi i jej utrzymania.
Ponadto śniadanie stanowi posiłek, który w sposób najbardziej skuteczny reguluje , hormon, który zwiększa uczucie głodu. Choć poziom greliny wzrasta przed każdym posiłkiem, najskuteczniej jest tłumiona w porze śniadania.
Wyniki badań opublikowano w magazynie „Steroids".
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »