Strona głównaUrodaWiększa ilość węglowodanów prostych w diecie to mniej atrakcyjny wygląd

Większa ilość węglowodanów prostych w diecie to mniej atrakcyjny wygląd

Poziom ilości przetworzonych węglowodanów w diecie został statystycznie powiązany z atrakcyjnością twarzy.
Większa ilość węglowodanów prostych w diecie to mniej atrakcyjny wygląd [fot. Total Shape from Pixabay]
Uczeni sprawdzili, czy dane twarze oceniano jako atrakcyjne przez heteroseksualne osoby płci przeciwnej. Okazało się, że na taką ocenę może mieć wpływ ilości rafinowanych węglowodanów w codziennym jadłospisie.

Tak zwana zachodnia dieta składa się z dużej ilości rafinowanych węglowodanów -przetwarzanych w sposób, który zazwyczaj usuwa większość wartości odżywczych. Pełne przetworzonych węglowodanów są: biała , cukier i składniki wielu pakowanych przekąsek.

Wcześniejsze badania powiązały zwiększoną ilość rafinowanych węglowodanów z niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi, takimi jak otyłość, i choroby układu krążenia.

Okazuje się jednak, że dostarczanie sobie dużych ilości węglowodanów przetworzonych może również wpływać na aspekty niemedyczne, takie jak atrakcyjność danej osoby.

Aby dokładniej to zbadać, na Université de Montpellier przeprowadzono badanie z udziałem ponad setki ludzi.

Niektórzy uczestnicy otrzymali śniadanie o wysokim indeksie glikemicznym - zawierające rafinowane węglowodany, o których wiadomo, że podnoszą poziom cukru we krwi, a innym podano śniadanie o niskim .

Uczestnicy wypełnili także kwestionariusz pomagający określić ilość rafinowanych węglowodanów w codziennej diecie.

Następnie heteroseksualne osoby poproszono o ocenę atrakcyjności twarzy uczestników płci przeciwnej, uchwyconej na zdjęciach w dwie godziny po śniadaniu.

Jak się okazało, zjedzenie śniadania o wysokim indeksie glikemicznym wiązało się z niższymi późniejszymi ocenami atrakcyjności twarzy zarówno u mężczyzn, jak i kobiet.

Ogólna duża zawartość przetworzonych w śniadaniach i przekąskach również przekładała się na niższe oceny atrakcyjności, choć spożywanie w tym okresie produktów wysokoenergetycznych wiązało się z wyższymi ocenami atrakcyjności.

Wyniki pozostały w mocy po uwzględnieniu innych czynników, które mogą mieć wpływ na atrakcyjność, takich jak: rzeczywisty wiek, postrzegany wiek, BMI, palenie papierosów i owłosienie twarzy.

Eksperci zaznaczają, że potrzebne są dalsze testy, które wyjaśnią, w jaki sposób rafinowane węglowodany mogą być powiązane z atrakcyjnością i innymi cechami społecznymi.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć