Wieczorne jedzenie zwiększa uczucie głodu i zmniejsza spalanie kalorii
Otyłość przyczynia się do rozwoju chorób przewlekłych, w tym cukrzycy, raka i innych schorzeń. Sprawdzono, jak jedzenie o późnej porze wpływa na trzy główne aspekty regulujące wagę ciała, a tym samym ryzyko otyłości: regulację ilości przyjmowanych kalorii, liczbę spalanych kalorii i zmiany w tkance tłuszczowej. Okazało się, że wieczorne posiłki istotnie wpływają na wydatek energetyczny, apetyt i szlaki molekularne w tkance tłuszczowej.
Zaburzenia ciśnienia mózgu – winna otyłość?
Zaburzenie ciśnienia mózgu zwane idiopatycznym nadciśnieniem śródczaszkowym staje coraz częstsze, a odpowiada temu wzrost wskaźnika otyłości.
Niższy BMI to niższe ryzyko cukrzycy i u bardziej, i u mniej zagrożonych
Niższy wskaźnik masy ciała (BMI) jest powiązany ze słabszym ryzykiem cukrzycy typu 2 wśród osób z różną historią rodzinną, genetycznymi czynnikami ryzyka i masą ciała.
Jak hormony wpływają na utratę wzroku u kobiet
Podwyższony poziom określonych hormonów, w tym testosteronu, może powodować zaburzenia pracy mózgu, które z kolei mogą skutkować utratą wzroku u kobiet, ostrzegają z University of Birmingham.
Dlaczego jedzenie o późnej porze sprzyja cukrzycy
Odkryto mechanizm odpowiadający za to, że jedzenie w późnych porach jest związane z przyrostem masy ciała i cukrzycą.
Zanieczyszczenia powietrza sprzyjają otyłości
Otyłość to jeden z głównych problemów zdrowotnych na świecie w ostatnich dekadach, ponieważ wiele osób stosuje niezdrową dietę i nie ćwiczy regularnie.
Wysokotłuszczowa dieta zachodnia nasila ból
Typowa zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko doświadczania bólu u osób z takimi problemami, jak cukrzyca lub otyłość.
Rak przed pięćdziesiątką – coraz częstsza sytuacja
W ostatnich dekadach coraz więcej osób w wieku poniżej 50 lat choruje na raka. W Brigham and Women's Hospital pokazano, że w różnych miejscach na świecie wzrosła częstość wczesnych (zdiagnozowanych przed 50 rokiem życia) nowotworów w tym: raka piersi, okrężnicy, przełyku, nerek, wątroby i trzustki. Drastyczny wzrost takich diagnoz rozpoczął się około 1990 roku.
Jak picie kawy chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi
Picie dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z dłuższym życiem i niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Takie efekty dają różne formy napoju: kawa mielona, instant i bezkofeinowa.
Otyłości sprzyja… trudniejszy dostęp do sklepów
Otyłość jest drugą najczęstszą przyczyną przedwczesnych śmierci w Ameryce Północnej i Europie. Oceniono związek między trudnościami związanymi z dostępem do żywności i otyłością. Wykorzystując dane największych amerykańskich agencji rządowych, sprawdzono relacje pomiędzy między brakiem bezpieczeństwa żywnościowego i życiem na pustyni żywnościowej (na obszarze o ograniczonym dostępie do niedrogiego i pożywnego jedzenia) a otyłością.