Otyłość nasila problemy poznawcze?
Istnieje związek między neurodegeneracją u osób otyłych a pacjentami z chorobą Alzheimera, wydaje się więc, że pozbycie się nadwagi może spowolnić osłabienie funkcji poznawczych w procesie starzenia i zmniejszyć ryzyko demencji.
Szczepienie przeciw COVID-19 zmniejsza ryzyko zawału i udaru
Szczepienie przeciwko COVID-19 wiąże się z mniejszą liczbą zawałów serca, udarów i innych problemów sercowo-naczyniowych wśród osób zakażonych SARS-CoV -2, wirusem wywołującym COVID-19.
Dlaczego otyłość jest bardziej niebezpieczna u mężczyzn?
Istnieją pewne biologiczne podstawy różnic między płciami w chorobach związanych z otyłością, dotyczą m. in. naczyń krwionośnych w tkance tłuszczowej.
„Prosta siódemka” czynników chorób sercowo-naczyniowych poszerzona o sen
„Prosta siódemka" („Life's simple 7") to siedem czynników, które pomagają zadbać o zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Jakiś czas temu zostały one wskazane przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne. Teraz dodano ósmy - dobry sen.
Słodkie napoje zwiększają ryzyko raka jelita grubego już przed pięćdziesiątką
Dosładzane cukrem napoje mogą sprzyjać nowotworowi jelita grubego i okrężnicy.
Jak zwiększyć motywację do ćwiczeń: trzeba ograniczyć pory posiłków
Aby poprawić motywację do ćwiczeń, trzeba ograniczyć czas jedzenia posiłków.
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby – dieta wysokobiałkowa może pomóc
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby cechuje się gromadzeniem się tłuszczu w tym organie i wiąże się z otyłością, cukrzycą typu 2, nadciśnieniem i zaburzeniami lipidowymi. Nieleczona choroba może prowadzić do marskości wątroby, a więc i zagrażających życiu konsekwencji. Przyczyny problemu obejmują zarówno niezdrowy styl życia, czyli jedzenie zbyt dużej ilości tłustych i bogatych w cukier potraw oraz braku ruchu, jak i czynniki genetyczne.
Grelina – jej wyższy poziom to mniej tłuszczu trzewnego i większą wrażliwość na insulinę
Po utracie na wadze poziom hormonu greliny na czczo wzrasta i może pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej brzucha oraz poprawie wrażliwości organizmu na insulinę.
Fast food wywołuje chorobę wątroby
Jedzenie fast foodu ma związek z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, dolegliwością potencjalnie zagrażającą życiu, w której w wątrobie gromadzi się nadmiar tłuszczu.
Otyłość ma związek ze zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD)
Odkryto mechanizm molekularny, który może powodować związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Okazuje się, że otyłość ma wpływ na ryzyko choroby.