Jak łączenie różnych produktów może sprzyjać demencji
Wszyscy już wiedzą, że zdrowa dieta może korzystnie wpływać na mózg. Jednak według nowego badania opublikowanego w magazynie Neurology, istotne może być nie tylko, co się je, ale także jakie pokarmy się łączy - wpływa to na poziom ryzyka demencji.
Dieta śródziemnomorska spowalnia starzenie się
Kolejne badania pokazują nowe korelacje między dietą śródziemnomorską i zdrowym starzeniem się.
Jak dieta wpływa na objawy menopauzy
Nowe badanie pokazało, że wyższe spożycie niektórych owoców i warzyw może zmniejszyć ilość objawów menopauzy.
Dieta śródziemnomorska pomoże zachować funkcje poznawcze
Stosowanie diety śródziemnomorskiej przekłada się na lepsze funkcje poznawcze.
Pomyśl, zanim sięgniesz po przekąskę. Łatwiej będzie ci utrzymać wagę
Kwarantanna i praca z domu sprzyja podjadaniu, bo sięgamy po jedzenie z bardzo różnych powodów, nie tylko wtedy, kiedy jesteśmy głodni. Warto jednak pomyśleć, zanim się weźmie coś do jedzenia poza wyznaczonymi posiłkami, dzięki temu łatwiej jest kontrolować wagę.
Dieta śródziemnomorska pozwala zdrowo się starzeć
Kolejne badania pokazują, że dieta śródziemnomorska to dobry sposób na zdrowe starzenie się. Takie odżywianie się ma wpływ na poziom określonych bakterii jelitowych, a one z kolei na stan organizmu wraz z upływem lat.
Stres naprawdę powoduje przedwczesne siwienie – nowe badania
Od dawna przyspieszone siwienie włosów kojarzy się z wyższym poziomem stresu, w świecie naukowym jednak funkcjonuje kilka konkurencyjnych teorii na ten temat. Teraz najnowsze badania wykazują, że stres rzeczywiście powoduje wcześniejsze siwienie.
Wybieraj zdrowe jedzenie. Zadbasz i o siebie, i o planetę
Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala nie tylko zadbać o lesze zdrowie i samopoczucie, ale także jest ekologiczna. Jedzenie określonych produktów pomaga zadbać o Ziemię.
Farbowanie i prostowanie włosów może sprzyjać rakowi piersi
Kosmetyki służące do trwałego farbowania włosów, a także preparaty prostujące włosy mogą sprzyjać rozwojowi raka piersi, ostrzegają amerykańscy badacze.
Rak jelita grubego – co jeść, a czego unikać, by zmniejszyć ryzyko choroby
Rak jelita grubego i okrężnicy jest dość powszechny w starzejących się populacjach. Według World Cancer Research Fund to trzeci najczęściej występujący nowotwór u mężczyzn i drugi najczęściej diagnozowany u kobiet. W ubiegłym roku odnotowano ponad 1,8 miliona nowych przypadków tej choroby. Dieta ma ogromne znaczenie dla ochrony przed tym rakiem - zobacz, co jeść, a czego unikać.