Junk food („śmieciowe jedzenie”) zwiększa ryzyko raka
Serwowanie sobie tak zwanego „śmieciowego jedzenia" oznacza wyższe zagrożenie nowotworami, ostrzegają francuscy i brazylijscy uczeni.
Rak jajnika to siódmy najczęstszy nowotwór u kobiet. Według statystyk Światowej Fundacji Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund, WCRF), co roku diagnozuje się około 250 tysięcy nowych jego przypadków. Jakkolwiek wczesne objawy choroby są zwykle mało dostrzegalne, warto zwrócić uwagę na wszelkie niepokojące symptomy, by móc dostatecznie wcześnie zareagować. Sprawdź, jakie są oznaki rozwoju tego raka.
Jabłka pomocne przy chemioterapii. Ograniczą wypadanie włosów
Jabłka mogą przeciwdziałać wypadaniu włosów u pacjentów, którzy muszą przejść chemioterapię, mówią badacze z Università degli Studi di Napoli Federico II.
Żonkile mają antyrakową moc – pomogą walczyć z nowotworami
Wyciąg z żonkili ma właściwości rakotwórcze. Badacze określili mechanizm molekularny, dzięki któremu ekstrakt może powodować śmierć komórek rakowych.
Rak u kobiet: ważne odkrycie polskich naukowców
Zespół polskich naukowców z ośrodka badawczego READ-GENE SA i Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie odkrył nieopisywaną dotąd, bardzo mocną korelację między ryzykiem raków u kobiet, a stężeniem arsenu w organizmie.
Zima najlepszym okresem by pozbyć się przebarwień skóry
{gencode}{/gencode}Niektórzy z nas lubią piegi zarówno u siebie, jak i u innych. Przebarwienia skóry nie zawsze jednak dodają uroku. Często są niechcianymi i postarzającymi plamkami, które mogą być uciążliwe i odbierać pewność siebie. Przebarwienia to powszechny problem, szczególnie u kobiet dojrzałych. Istnieją jednak sposoby, dzięki którym można je pokonać. Zima to najlepszy czas na to, aby zmierzyć się z przebarwieniami.
W okresie po menopauzie u kobiet następuje gwałtowna utrata masy kostnej, dochodząca nawet do 5% w ciągu roku. Szacuje się, że osteoporoza dotyczy około 40% kobiet mających ponad 50 lat.
Wysokoprzetworzone jedzenie zwiększa ryzyko raka
Wysokoprzetworzona żywność nie jest najlepszym wyborem dietetycznym - od dawna wiadomo, że sprzyja rozwojowi wielu chorób. Teraz ustalono, że zwiększa ryzyko raka.
Każdego roku rak płuca zabija 23 tysiące Polaków
Na raka płuca umiera rocznie ok. 23 tysiące Polek i Polaków. Blisko 90% chorych umiera przed upływem 5 lat od momentu zachorowania.
Polacy nie są świadomi kosztów leczenia nowotworów
Polacy nie zdają sobie sprawy z tego, z jakimi kosztami wiąże się diagnoza: nowotwór. Co czwarty sądzi, że na leczenie potrzebowałby ok. 1 tys. zł – wynika z badania Nationale-Nederlanden. Mimo niedoszacowania tych kosztów większość badanych i tak jest przekonana, że nie poradziłaby sobie finansowo z takim problemem.