Szpinak – jak zyskać z warzywa najwięcej luteiny
Serwuj sobie szpinak w postaci koktajlu lub soku - to najlepszy sposób na dostarczenie sobie silnego przeciwutleniacza luteiny, mówią eksperci z Uniwersytetu Linköping w Szwecji.
Dwie porcje awokado tygodniowo chronią układ krążenia
Jedzenie co najmniej dwóch porcji awokado tygodniowo wiązało się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a zastąpienie tym owocem niektórych produktów zawierających tłuszcz, takich jak masło, ser lub przetworzone mięso, miało związek z niższym ryzykiem wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Oliwa z oliwek pomaga przedłużyć życie
Na Uniwersytecie Minnesoty odkryli nowy sposób, w jaki dieta może wpływać na choroby związane ze starzeniem się.
Łagodniejsze farby do włosów: skuteczne i mniej niszczące
Opracowano nowy sposób koloryzacji włosów, o łagodniejszym efekcie niż standardowe farby.
Dieta śródziemnomorska przedłuża życie
Ściślejsze przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci u osób z grupy powyżej 65 lat.
Odpowiednia dieta to wolniejsze starzenie się
Dieta bogata w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste oraz uboga w cukier, sód i przetworzone mięso oznacza zdrowe starzenie się komórek u kobiet.
Mięso w diecie to wyższe ryzyko cukrzycy
Dieta roślinna jest lepsza niż ta oparta na mięsie, jeśli chodzi o zapobieganie cukrzycy. Okazuje się jednak, że nie wszystkie rodzaje mięsa wpływają na ryzyko tej choroby w równym stopniu.
Włosy starzeją się różnie w zależności pochodzenia etnicznego
Starzenie się jest nieuniknionym procesem biologicznym, który powoduje m. in. widoczne zmiany w wyglądzie włosów. Teraz opisano unikalne cechy starzenia się włosów wśród różnych grup etnicznych.
Małe zmiany w diecie poprawią zdrowie
Obliczono, że zjedzenie hot doga może kosztować 36 minut zdrowego życia, tymczasem porcja orzechów zamiast fast foodu pozwala zyskać 26 dodatkowych minut zdrowego życia, mówią eksperci z University of Michigan.
Porzeczka – sposób na naturalną koloryzację włosów?
Farby do włosów stały się bardzo popularne - czy to ze względu na chęć zmiany wyglądu, czy też ukrycie siwizny. Jednak niektóre metody koloryzacji obejmują barwniki, które mogą być szkodliwe dla ludzi i środowiska. Teraz uczeni proponują alternatywę - opracowali naturalną, nietoksyczną farbę do włosów pozyskiwaną ze skórek czarnej porzeczki, która jest tak trwała jak konwencjonalne produkty i zdolna do utrzymania barwy włosów, pomimo wielokrotnego mycia głowy.