Goździkowiec korzenny – przyprawa i silny przeciwutleniacz
Rozmaite przyprawy w diecie śródziemnomorskiej to naturalne przeciwutleniacze. Na Uniwersytecie Miguela Hernándeza ustalono, że goździkowiec korzenny jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy w tej grupie produktów.
Przyprawy zmniejszą skutki jedzenia tłustych posiłków
Według badaczy z Penn State dieta bogata w przyprawy, takie jak kurkuma i cynamon, zmniejsza negatywne reakcje organizmu na posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu.
Dodanie rozmarynu do grillowanego mięsa zmniejsza ilość rakotwórczych związków
Rozmaryn sam w sobie jest popularną przyprawą, ma jednak również zalety jako środek zapobiegający nowotworowi. Warto zastosować go podczas grillowania, ponieważ może powstrzymać tworzenie się potencjalnie rakotwórczych związków.
Mięta brazylijska (Hyptis crenata) – skuteczna na ból
Od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie brazylijskiej poleca się hyptis crenata w celu leczenia szeregu dolegliwości, od bólów głowy i żołądka po gorączkę i grypę.
Rozmaryn i oregano pomagają walczyć z cukrzycą
Popularne w kuchni zioła - oregano i rozmaryn - zawierają dużo zdrowych związków i okazuje się, że mogą działać w podobny sposób, jak leki przeciwcukrzycowe na receptę.
Rozmaryn chroni mózg – zmniejsza ilość wolnych rodników
Rozmaryn nie tylko świetnie poprawia smak takich potraw, jak kurczak i jagnięcina, ale jest również dobry dla mózgu. Zioło zawiera składnik, który zwalcza wolne rodniki w mózgu.
Szałwia pomoże poprawić pamięć
Szałwia może poprawić pamięć. Brytyjczycy odkryli, że osoby przyjmujące kapsułki z olejem szałwiowym, znacznie lepiej wypadali na teście zapamiętywania słów.
Olejki eteryczne mogą przyspieszyć gojenie się ran
Substancja znajdująca się w olejkach eterycznych wspomaga proces gojenia skóry myszy, gdy stosuje się ją miejscowo na ranę.
Zioła pomogą opóźnić demencję?
Ekstrakty ze specjalnych przeciwutleniaczy z mięty zielonej i rozmarynu mogą poprawić zdolność uczenia się i pamięć.