Niezwykłe zastosowania marchwi
Jej kulinarna popularność od lat nie maleje. Świetnie smakuje, ma ważne właściwości prozdrowotne, przydaje się do wielu potraw i jest łatwo dostępna - chodzi oczywiście o marchew. Warzywo ma wiele różnych zastosowań.
Szacuje się, że w Polsce łuszczycą dotknięta jest jedna na czterdzieści osób. Choroba ta nie jest zależna od płci i może się pojawić niemal w dowolnym wieku. Do ograniczenia objawów łuszczycy czasami wystarczy jedynie odpowiednia dieta. Jakich pokarmów należy unikać, a w jakie należy wzbogacić dietę?
Niezwykłe zastosowania jogurtu
Jest popularnym elementem śniadań i traktowany jako zdrowa przekąska w ciągu dnia, ale jogurt ma wiele pożytecznych właściwości, więc może być wykorzystywany na różne sposoby. Oto kilka z nich.
W kuchni jest niezbędna, bo stanowi podstawowy składnik większości polskich potraw i tych obiadowych, i deserowych. Można ją jednak zastosować na niekulinarne sposoby - mąka (pszenna, żytnia, ryżowa lub ziemniaczana) ma wiele właściwości.
Polak chodzi do pracy pomimo choroby
Ponad połowie Polaków zdarzyło się pójść chorym do pracy. Zwykle jesteśmy do tego zmuszeni – nie ma nas kto zastąpić w obowiązkach służbowych – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez TNS na zlecenie GlaxoSmithKline.
Dieta przeciw zmęczeniu. Spróbuj tych produktów, a zyskasz energię
Ciągle odczuwasz zmęczenie, a nie chorujesz na nic, co mogłoby to wyjaśnić? Być może winna jest twoja dieta. Sprawdź, co jeść, by mieć więcej energii.
Zadbaj o zdrowsze Boże Narodzenie
Boże Narodzenie to czas, w którym notorycznie sobie pobłażamy. Można jednak korzystać z wszystkich uroków świątecznego okresu bez większego wpływu na zdrowie i talię. Oto kilka wskazówek.
Niezwykłe zastosowania orzechów ziemnych
Już wiele napisano o niezwykłych wartościach odżywczych orzechów. Choć są bowiem kaloryczne, zawierają zdrowe kwasy omega-3, a także ważne witaminy i minerały. Orzeszki ziemne są jednak nie tylko świetnym dodatkiem do dań czy przekąską. Zobacz, jak jeszcze można je wykorzystać.
Lato to nie tylko czas urlopów i pięknej pogody, to również okres, w którym możemy cieszyć się wielką różnorodnością warzyw i owoców będących naturalnym źródłem witamin i mikroelementów. Jedną z witamin, którą znaleźć możemy w większości warzyw i owoców jest niezwykle cenna dla naszego organizmu witamina C.
Zioła w służbie zdrowiu – koper włoski chroni przed nowotworami i chorobami serca
Jest stosowany od czasów starożytnych jako lek i jako przyprawa. Koper włoski (inaczej fenkuł włoski) jest warzywem cenionym za chrupiącą teksturę i świeży smak przypominający nieco anyż. Ma wiele kulinarnych zastosowań - może być spożywany zarówno surowy, jak i gotowany, silnie kojarzy się z grecką i włoską kuchnią, ale ostatnio został rozpowszechniony na całym świecie. Przydaje też ważnych korzyści zdrowotnych, może osłabić ryzyko raka i chorób serca. Zawiera silne antyoksydanty.