Jakie korzyści dają mniejsze ilości mięsa w diecie
Jaką dietę stosować? Ograniczyć mięso na rzecz warzyw i owoców, a może postawić głownie na ryby i owoce morza? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ale wiadomo na pewno, że w naszych jadłospisach jest za dużo przetworzonych produktów mięsnych.
Stosowanie farb do włosów jest (niezupełnie) bezpieczne?
Kobiety, które używają trwałych produktów do farbowania włosów w domu, nie odznaczają się wyższym ryzyka zachorowania na większość nowotworów ani wyższym zagrożeniem przedwczesną śmiercią. Równocześnie dostrzeżono, że użytkowniczki trwałych farb do włosów cechowały się niewielkim zwiększeniem ryzyka raka jajnika i niektórych nowotworów piersi oraz skóry. Odkryto również, że naturalny kolor włosów ma pewien wpływ na prawdopodobieństwo określonych nowotworów.
Niezwykłe zastosowania majonezu
Kojarzy nam się głównie z sałatką warzywną i przyprawą do frytek czy innych potraw. Majonez może mieć jednak wiele zastosowań i to niekoniecznie kulinarnych.
Siwe włosy – coraz więcej kobiet chce wyglądać autentycznie i unika farbowania
Wraca moda na naturalny wygląd? Wiele kobiet decyduje się nie farbować naturalnych siwych włosów, aby czuć się autentycznie.
Włosy po pięćdziesiątce: co im szkodzi i jak o nie dbać?
Dla wielu ludzi, a szczegolnie dla kobiet, włosy stanowią ważny element całości ich wizerunku. Tymczasem nasza czupryna jest stale narażona na znaczne uszkodzenia spowodowane wieloma czynnikami, w tym: produktami do stylizacji, farbami do włosów, zabiegami prostowania lub kręcenia, czy ekspozycją na światło słoneczne. Z biegiem czasu włosy mogą stać się kruche i pozbawione blasku.
Dieta pełna warzyw i owoców pomaga uchronić się przed otyłością
Dieta, w której przeważają produkty pochodzenia roślinnego pozwala zmniejszyć ryzyko otyłości.
Jedzenie, które wydaje się zdrowe, ale takie nie jest
Niektóre produkty mają „świetny PR", i doskonale sprzedają się jako bardzo zdrowe, tymczasem wcale takie nie są. Pewne arykuły stały się mniej dietetyczne, gdy przemysł spożywczy zaczął je mocno modyfikować, by miały dłuższą datę przydatności i lepiej smakowały, inne zyskały sławę bardzo zdrowych z różnych powodów, choć wcale takie nie są, w każdym razie, warto zerknąć na poniższą listę, by poprawić swój jadłospis.
Dieta, która sprawi, że włosy będą zdrowe i błyszczące
Dieta ma wpływ nie tylko na naszą sylwetkę, ale również na to, jak działa cały organizm i jak wygląda nasza skóra oraz włosy. Jeśli chcesz, by twoja czupryna była zdrowa i lśniąca, sprawdź, czy w jadłospisie masz poniższe produkty i składniki.
Rak jelita grubego – co jeść, a czego unikać, by zmniejszyć ryzyko choroby
Rak jelita grubego i okrężnicy jest dość powszechny w starzejących się populacjach. Według World Cancer Research Fund to trzeci najczęściej występujący nowotwór u mężczyzn i drugi najczęściej diagnozowany u kobiet. W ubiegłym roku odnotowano ponad 1,8 miliona nowych przypadków tej choroby. Dieta ma ogromne znaczenie dla ochrony przed tym rakiem - zobacz, co jeść, a czego unikać.
Jak zmniejszyć ryzyko demencji: przewodnik WHO
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) opublikowała przewodnik ze wskazówkami, jak zmniejszyć ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji.