03-04-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zamiast wydawać bajońskie sumy na kosmetyki przeciwzmarszczkowe, zrewiduj swoje menu. W dużej mierze wygląd skóry zależy od sposobu odżywiania się. Odpowiednia dieta pozwoli zwiększyć szanse na młody wizerunek - zobacz, jakie składniki są potrzebne, by osłabić proces powstawania zmarszczek.
Witaminy i suplementy, które zmniejszają zmarszczki i zapobiegają ich pogłębianiu.
Tretynoina (kwas retinowy, metabolit witaminy A) to świetny środek na spowolnienie procesu starzenia się. Został sprawdzony i okazał się skuteczny w ograniczaniu takich oznak starości, jak plamiste przebarwienia, szorstkość i .
to przeciwutleniacz, który pomaga walczyć z negatywnymi skutkami utleniania komórkowego i zapobiec zmarszczkom.
Witamina C zwiększa produkcję kolagenu, chroni przed uszkodzeniem promieniowania UVA i UVB, łagodzi problemy pigmentacyjne, pomaga przy stanach zapalnych skóry. Kwas L - askorbinowy jest najsilniejszą postacią witaminy C zmniejszającą zmarszczki i zapobiegającą ich powstawaniu.
to kolejny silny antyoksydant wspomagający tworzenie kolagenu i nawilżający skórę. Jest niezbędna dla blasku skóry i lśniących włosów.
Kwasy alfa - hydroksylowe (AHA) są określane także jako kwasy owocowe; stymulują produkcję kolagenu i spowalniają proces starzenia się. Są również odpowiedzialne za łuszczenie się wierzchniej warstwy martwych komórek skóry, dzięki czemu sprzyjają redukcji drobnych zmarszczek, szczególnie wokół oczu.
zmniejsza uszkodzenia skóry spowodowane przez promieniowanie UV, zanieczyszczenia środowiska i palenie papierosów.
Produkty, które najsilniej wpływają na łagodzenie skutków procesu starzenia się to:
- Tłuste ryby
- Soja
- Czerwona papryka
- Olej kokosowy
- Szpinak
- Nasiona Chia, nasiona słonecznika, pestki dyni, nasiona lnu
- Seler
- Papaja
Jak widać, różnorodność tej żywności pozwala na stworzenie bogatego, ciekawego i niejednolitego jadłospisu. Eksperci polecają, by starać się umieszczać jeden z produktów z listy w każdym przygotowywanym dla siebie posiłku.