16-11-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Woda jest głównym składnikiem ciała i podstawowym składnikiem pożywienia, dlatego zasoby wodne organizmu powinny być stale uzupełniane. Odpowiednie nawodnienie ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia i urody. Korzystnie wpływa na cerę oraz hamuje proces starzenia się organizmu.
Woda mineralna ma bogaty skład pierwiastków chemicznych, które posiadają właściwości smakowe i odżywczo – zdrowotne. Poprawia przemianę materii i funkcjonowanie narządów wewnętrznych, odmładza komórki naszego organizmu dając im nową, życiową energię.
Jednakże woda wodzie nierówna, warto zapoznać się z pewnymi rozróżnieniami, jakie poczyniono w tej dziedzinie. Otóż, zgodnie z rozporządzeniem resortu zdrowia, wodą mineralną nazywa się taką wodę, której zawartość składników mineralnych wynosi co najmniej 1000 mg/l oraz taką, której przynajmniej jeden składnik mineralny ma fizjologiczne dla organizmu. Naturalna woda mineralna ma stały skład i właściwości odżywczo- zdrowotne. Wodą stołową natomiast nazywa się taką, która jest naturalnie, bądź sztucznie mineralizowana, czyli uzyskana poprzez zmieszanie wody źródlanej lub wody podziemnej służącej do zaopatrywania ludności z naturalną wodą mineralną. Składniki takiej wody mają korzystny wpływ na zdrowie konsumenta.
Fluor - zapobiega próchnicy zębów, wzmacnia kości a w większych dawkach ma znaczenie w profilaktyce i leczeniu osteoporozy.
Chlor - bierze udział w trawieniu, pomaga utrzymać sprężystość ciała.
Sód - zapobiega odwodnieniu organizmu i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową. Sód jest także moderatorem krwi.
Magnez - bierze udział w ponad 300 procesach biochemicznych i dlatego decyduje o prawidłowej czynności układu immunologicznego i nerwowo-mięśniowego. Zapobiega chorobom nowotworowym, miażdżycy naczyń krwionośnych, zawałom i kamicy nerkowej. Zapobiega zaburzeniom ciąży i opóźnieniom rozwoju płodu. Przeciwdziała stresom, zmniejsza napięcie nerwowe, likwiduje zaburzenia pracy serca i szkodliwe skutki działania alkoholu.
Wapń - jest podstawowym składnikiem kości i zębów. Wpływa korzystnie na przemianę materii, jest niezbędny do właściwej pracy serca i prawidłowej aktywności układu mięśniowo-nerwowego. Ułatwia leczenie niektórych procesów zapalnych, zapobiega chorobom nowotworowym i osteoporozie.
Wodorowęglany - alkalizują kwasy żołądkowe i są korzystne dla osób cierpiących na nadkwasotę. Wody o wysokim poziomie wodorowęglanów korzystnie wpływają na ustrój w początkowych stadiach cukrzycy oraz zmniejszają zawartość cukru we krwi i moczu. Ponad to regulują pH krwi.
Chlorki - picie wód chlorkowo-sodowych pozwala na uzupełnienie ubytków soli i wpływa dodatnio na samopoczucie i wydolność organizmu.