Strona głównaUrodaW utrzymaniu ładnej sylwetki pomogą rośliny strączkowe

W utrzymaniu ładnej sylwetki pomogą rośliny strączkowe

Nie musisz się głodzić, by odchudzanie było skuteczne, wystarczy dodać do diety rośliny strączkowe, by uzyskać efekty.
W utrzymaniu ładnej sylwetki pomogą rośliny strączkowe [© maríamarmar - Fotolia.com] Warzywa strączkowe są szeroko polecane tym, którzy chcą zachować zgrabną sylwetkę. Wystarczy dodać diety 130 g fasoli, ciecierzycy lub grochu, aby relatywnie łatwo schudnąć.

Kanadyjscy badacze podają, że jedzenie to dobry sposób na zachowanie odpowiedniej wagi, ponieważ warzywa te zwiększają , więc sprawiają, że ogólnie je się mniej.

Uczeni przeanalizowali 21 badań, w których wzięło udział 940 osób. Ustalono, że uczestnicy stracili średnio 0,34 kg w ciagu sześciu tygodni po dodaniu do standardowej diety codziennej porcji 130 gramów roślin straczkowych, w tym np. fasoli, soczewicy, ciecierzycy i grochu.

Nie jest to wielkie osiągnięcie, ale autorzy zaznaczają, że jedyną modyfikacją było dłączenie do menu roślin strączkowych, w żaden inny sposób nie zmieniono dietetycznych przyzwyczajeń uczestników. Uczeni sądzą, że gdyby badani nieco przystosowali swoje jadłospisy do powszechnych rekomendacji dietetyków, skutek byłby jeszcze lepszy.

Co więcej, badacze wskazują, że poza utratą na wadze, jedzenie roślin strączkowych może pomóc uchronić się przed odzyskiwaniem kilogramów podczas diety. Zauważają, że znaczna większość prób kończy się fiaskiem z tego wzgledu, iż po osiągnięciu celu ludzie po prostu „odpuszczają sobie" i wracają do dawnego sposobu jedzenia.

Jedzenie roślin strączkowych mogą być pomocne, bo zawierają one niewiele tłuszczów zwiększając poczucie najedzenia. Zmniejszenie zaś pozwala na skuteczniejsze powstrzymanie się od sięgania po dodatkowe .

Wyniki badań są dostępne w American Journal of Clinical Nutrition.

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Kosciol.pl
  • Umierać po ludzku
  • EWST.pl
  • Oferty pracy