14-09-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Najlepsze efekty utraty na wadze osiągnęli ci, którzy spożywali większe ilości białka i błonnika. Personalizacja i elastyczność również były kluczowe w tworzeniu planów, których osoby odchudzające się mogły przestrzegać w dłuższej perspektywie.
Po roku ludzie, którym udało się schudnąć dzięki wspomnianej strategii, stracili 12,9 proc. masy ciała, w porównaniu z ludźmi nie stosującymi takiego planu - ci ostatni stracili jedyni nieco ponad 2 proc. swojej początkowej masy ciała.
- Elastyczność i personalizacja są kluczowe w tworzeniu programów, które optymalizują sukcesy osób na diecie w i utrzymaniu wagi. Aby zachować zdrową wagę, należy stosować zrównoważoną dietę, która różni się w zależności od osoby. To pozwala uczestnikom eksperymentować z różnymi wersjami odżywiania się, a wiedza i umiejętności, które rozwijają podczas odchudzania, stanowią podstawę do utrzymania wagi - wyjaśnia prof. Manabu T. Nakamura z University of Illinois Urbana-Champaig.
Filarem programu dietetycznego było zwiększenie spożycia białka i błonnika oraz spożywanie 1500 kalorii lub mniej dziennie. Na podstawie tych wytycznych eksperci stworzyli narzędzie do wizualizacji danych ilościowych, które przedstawia kaloryczność białka i błonnika w żywności n i podaje zakres docelowy dla każdego posiłku. Biorąc to pod uwagę, uczestnicy stworzyli indywidualny plan, zwiększając spożycie białka do około 80 gramów, a spożycie błonnika do około 20 gramów dziennie.
Monitorując nawyki żywieniowe uczestników i ich masę ciała za pomocą wagi z włączonym Wi-Fi, autorzy odkryli związek między ilością spożywanego i białka a utratą wagi przez osoby na diecie.
- Badania sugerują, że zwiększenie ilości i błonnika przy jednoczesnym zmniejszeniu kalorii jest konieczne, aby zoptymalizować bezpieczeństwo i skuteczność diet odchudzających - mówi Mindy H. Lee, współautorka badań.
Zachowanie masy beztłuszczowej jest bardzo ważne podczas odchudzania, zwłaszcza podczas stosowania leków odchudzających, zaznaczają uczeni. - Ostatnio popularność wstrzykiwanych leków odchudzających wzrosła. Jednak ich stosowanie, gdy ilość pokarmu jest mocno ograniczona, spowoduje poważne skutki uboczne w postaci utraty masy mięśniowej i kostnej, chyba że zwiększona zostanie równocześnie dawka białka - zauważa prof. Nakamura.
Jak ustalono na podstawie trwających ponad dwa lata testów, istnieje silna korelacja między spożyciem białka i błonnika a utratą wagi po trzech i dwunastu miesiącach.
- Silny związek sugeruje, że uczestnicy, którzy byli w stanie opracować zrównoważone zmiany w diecie w ciągu pierwszych trzech miesięcy, nadal w kolejnym czasie, podczas gdy ci, którzy mieli trudności z wdrożeniem zrównoważonych wzorców żywieniowych na wczesnym etapie, rzadko odnosili sukcesy w zmianie diety w późniejszych miesiącach - wskazuje prof. Nakamura. Nie bez znaczenia jest również to, że szybki sukces odchudzania mógł wzmocnić motywację i przestrzeganie programu w dłuższej perspektywie.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »