11-06-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Lato to czas, w którym szczególnie zależy nam na sprężystej, szczupłej sylwetce. Nic w tym dziwnego, bo właśnie latem pogoda zmusza nas do eksponowania ciała a to sprawia, że chcemy wyglądać szczuplej, młodziej i zdrowiej. Rozsądni zaczynają odchudzanie dużo wcześniej, czyli już na wiosnę, aby mieć dużo czasu na dietę i uniknąć przymusu stosowania drakońskich, szybkich diet, które owszem przynoszą efekty, ale krótkotrwałe. Jeżeli jednak dopiero teraz zabierasz się do odchudzania to dzięki intensywnym działaniom masz jeszcze szansę na pozbycie się paru kilogramów przed wyjazdem na wakacje.
Przede wszystkim stawiaj na ćwiczenia. Jeżeli nie masz czasu uczęszczać do klubu fitness możesz także ćwiczyć w domu. Będzie to wymagało od Ciebie wiele samodyscypliny, zestawy ćwiczeń są dostępne w wielu wersjach na płytach DVD więc bez problemu znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie. Tak naprawdę lato sprzyja diecie, ponieważ ze względu na pogodę nie chce nam się spędzać czasu w kuchni i mamy mniejszą ochotę na jedzenie. Dodatkowo spędzamy więcej czasu na świeżym powietrzu i mamy więcej pomysłów na ciekawe wykorzystanie wolnego czasu.
Składnikami są od dawna znanymi jako wspomagacze odchudzania są ocet jabłkowy i zielona herbata. Ocet jabłkowy – w naturalny sposób tłumi apetyt, wspomaga metabolizm i usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii a do tego zawiera witaminy i minerały. Zielona herbata odgrywa ważną rolę w procesie odchudzania, ponieważ podwyższa spalanie tłuszczu, czyli termogenezę. Termogeneza to powstawanie ciepła, wydzielającego się w trakcie reakcji chemicznych, podczas których z tłuszczu wytwarza się dwutlenek węgla i woda. Energia termiczna, czyli ciepło, które się w ten sposób wytwarza jest wydalane z ciała wraz z wodą i dwutlenkiem węgla poprzez płuca, skórę i wydzieliny. Skutkiem tego tłuszcz zostaje zamieniony w energię cieplną i spalony, a my mamy mniej centymetrów w talii.
Pomocna jest też lecytyna - uczestniczy w przemianach tłuszczów i cholesterolu, a olej z kiełków pszenicy jest bogaty w składniki niezbędne do prawidłowej przemiany materii takie jak: witamina E, magnez, kwas pantotenowy, fosfor, tiamina i cynk, zaś witamina B6 warunkuje prawidłowy metabolizm białek w organizmie i bierze udział w przemianie aminokwasów, jest ona niezbędna w metabolizmie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i fosfolipidów, wpływa także na prawidłowe czynności układu krwiotwórczego, odpornościowego oraz skóry.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »