15-10-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jak „dobrze" się starzeć? Można skonstruować całą listę spraw, które należałoby wziąć pod uwagę, ale na pewno jednym z jej punktów byłoby odpowiednie odżywianie się. To, co jemy, znacząco wpływa na nasze samopoczucie i wygląd, a dietetyczne wymagania zmieniają się wraz z wiekiem.
Osoby w trzeciej dekadzie swojego życia często jeszcze mają trądzikowe problemy ze skórą, więc powinny chętniej sięgnąć po ryby, chude mięso, warzywa i owoce. Poza tym picie bogatej w przeciwutleniacze zielonej herbaty może również w leczeniu trądziku.
Ludziom po trzydziestce poleca się większą ilość buraków, brokułów i kapusty czerwonej, które zminimalizują gromadzenie się substancji toksycznych, które mogą prowadzić do plam lub innych widocznych uszkodzeń skóry. Po czterdziestym roku życia należy rozważyć jedzenie większej ilości białek roślinnych i żywności z kwasami tłuszczowymi omega-3, zmniejszają bowiem zaczerwienienia i podrażnienia.
W celu dalszego zwalczania tych objawów, po skończeniu pięćdziesiątki, eksperci rekomendują jedzenie tofu i produktów sojowych.
Poza tym seniorom poleca się też czerwone owoce zwierające antocyjany, które pomagają zachować siłę ścian drobnych naczyń krwionośnych i pomagają zminimalizować zjawisko tzw. pajączków na skórze.
Warto sięgnąć także po pożywienie zawierające kwasy omega-3, zastąpić popularne tłuszcze oliwą z oliwek, to bowiem pozwoli zachować odpowiednie nawilżenie skóry.
Należy też unikać jedzenia o wysokim indeksie glikemicznym, silne wahania poziomu cukru w organizmie niszczy kolagen i wzmaga tworzenie się zmarszczek.
warto również zadbać o adekwatną ilość dostarczanych organizmowi witamin. Witaminy A, C i E stanowią przeciwutleniacze, które hamują proces starzenia się i pomagają zachować młody wygląd.