Strona głównaUrodaJak odżywić skórę od wewnątrz?

Jak odżywić skórę od wewnątrz?

Piękna, promienna, zdrowo wyglądająca cera? To nie tylko zasługa dobrych kosmetyków i odpowiedniej pielęgnacji. Za wygląd zewnętrzny skóry odpowiada to, co jemy. Jak poprawić swoją dietę, aby wyglądać pięknie nie tylko na wiosnę?
Jak odżywić skórę od wewnątrz? [Fot. Rido - Fotolia.com] Zimą często jemy mniej niż w cieplejsze pory roku. Mamy ochotę na potrawy ciężkostrawne, które niestety zawierają mniej odżywczych składników. Nie pozostaje to bez wpływu dla skóry. Dodatkowo, przebywanie całymi dniami w klimatyzowanych pomieszczeniach także nie sprzyja cerze. Istnieją jednak proste sposoby, aby zniwelować wpływ tych czynników na skórę. Jak kobiety powinny się odżywiać, by ich skóra była piękna oraz jędrna?

Woda – pierwsza pomoc dla zdrowej skóry

Picie co najmniej 2 litrów dziennie – to mantra, którą warto powtarzać. Nic nie nawilży skóry tak, jak odpowiednia dawka tego życiodajnego płynu dostarczana organizmowi codziennie. Nie każdy płyn jest zdrowy – należy unikać słodkich napojów, nadmiernej ilości kawy i zastąpić je zdrowymi herbatkami ziołowymi i koktajlami odżywczymi. Zdrowa skóra nie lubi też . Warto pamiętać o tym, że organizm pozyskuje wodę także z pożywienia, choć jej zawartość w różnych produktach jest mocno zróżnicowana.
Nasze codzienne nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ nie tylko na zdrowie i samopoczucie, ale także na wygląd zewnętrzny. Szczególnie patrząc na skórę, bardzo łatwo można zweryfikować styl życia oraz sposób odżywiania danej osoby. Dlatego tak ważne jest uświadomienie sobie, że zwracanie uwagi na to co jemy pomoże w zachowaniu zdrowia, dobrego samopoczucia oraz promiennego wyglądu – mówi dr n. med. Paweł Rajewski, zajmujący się diagnostyką i leczeniem otyłości oraz zaburzeń metabolicznych.

Dobry alfabet witamin

Utrzymaniu jędrnej i młodo wyglądającej skóry sprzyja witamina A. Oprócz funkcji odbudowy komórek, to także silny antyoksydant. Podobnie rzecz ma się z witaminą C, która nie tylko jest naturalnym przeciwutleniaczem, ale także niweluje pękające naczynka. pełni bardzo ważną rolę w produkcji kolagenu, czyli budulca skóry, którego odpowiednia ilość zapewnia gęstość i jędrność skóry. Z kolei witamina E dodatkowo zmniejsza wiotkość skóry i spowalnia procesy starzenia. Cienie pod oczami likwidujemy z kolei dostarczając w pożywieniu witaminę K.
  • W każdym posiłku powinny znaleźć się warzywa, które są źródłem witamin: A, E i B2, np. szpinak, jarmuż, brokuły, marchew, papryka, brukselka, zielony groszek, pomidory, kapusta, biała fasola.
  • Zamiast podjadać słodycze, które są wyjątkowo niekorzystne dla cery łojotokowej czy skłonnej do alergii, wprowadźmy do codziennego menu suszone morele, orzechy, żurawinę, płatki owsiane, kiełki zbóż.
  • Zadbajmy o to, aby w naszym menu znalazła się codzienna porcja owoców bogatych w witaminę A, E, C oraz PP. Są to m.in. jabłka, morele, mandarynki, brzoskwinie, kiwi, a także ; w sezonie letnim wykorzystujmy dobroczynną moc porzeczek, malin i truskawek.

DSobre minerały i tłuszcze w walce z szarą i zmęczoną cerą

Niedobór witamin A, E, C i D, a także witamin z grupy B można uzupełnić właśnie poprzez optymalną dietę. Powinna być ona także bogata w kwasy tłuszczowe nienasycone z rodziny n-3 (omega-3) oraz sole mineralne takie jak żelazo, cynk i selen.
  • Skóra odżyje, jeśli w posiłkach, kilka razy w tygodniu znajdą się: : halibut, dorsz, makrela, śledź, a także oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej z pestek winogron) i żółtko jaj. W rybach zawarty jest też – pierwiastek zapobiegający szorstkości i łuszczeniu się skóry. Ryby to doskonałe źródło białka, które jest wykorzystywane przez organizm do produkcji kolagenu i elastyny. Dzięki tym produktom nawilżysz skórę lepiej niż niejeden krem.
  • Nie namawiamy do jedzenia dużych ilości mięsa, ponieważ np. smażone nie jest sprzymierzeńcem ani gładkiej cery ani szczupłej talii, ale będąc typem mięsożercy, wybierajmy chude mięso np. bogatą w żelazo wołowinę czy zawierającą witaminę A i wątróbkę.
  • Wprowadźmy do diety orzechy i nasiona, np. migdały, orzechy włoskie, nasiona lnu lub nasiona szałwii hiszpańskiej (chia), które dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i protein. Kwasy omega-3 odpowiadają za stan nawilżenia skóry. Bogate w cynk są z kolei pestki dyni, które są łatwo dostępne i zdrowe.

Dobre węglowodany – co jeść i czego unikać

Węglowodany są kluczowe dla zdrowego trawienia i zdrowej skóry. Jednak wszystko zależy od rodzaju i ilości spożywanych węglowodanów. Warto w jak największym stopniu wyeliminować z diety rafinowane, „białe” węglowodany i cukry, które powodują min. wypryski, zastępując je „dobrymi” węglowodanami. Wrogiem skóry prócz słodyczy jest także śmieciowe jedzenie. Unikajmy słodkich, skrobiowych, mocno przetworzonych i rafinowanych węglowodanów jak słodycze, białe pieczywo, tłuczone ziemniaki, makaron zwykły i biały ryż.
  • W diecie powinny znaleźć się makaron razowy, pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane – to naturalne źródło witamin z grupy B, która nawilża skórę, jednocześnie zapobiegając jej przetłuszczaniu.
  • Warto zamienić gotowane ziemniaki albo ryż na kasze: np. kaszę jaglaną, dzięki której skóra odzyska blask czy kaszę gryczaną, bogatą m.in. w krzem.
Herbalife Nutrition

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • eGospodarka.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy