Strona głównaUrodaGranat - owoc młodości i zdrowia

Granat - owoc młodości i zdrowia

Przekazy o cudownych właściwościach owoców granatu powszechnie znane były już w starożytności. Granat czczono wówczas jako owoc wiecznej młodości i płodności, pozwalający zachować dobre samopoczucie i witalność przez lata.
Granat - owoc młodości i zdrowia [© Anyka - Fotolia.com] Lista cudownych właściwości zdaje się nie mieć końca. Granat nie bez powodu nazywany jest rajskim owocem, a także eliksirem życia i zdrowia. Wśród roślin spożywanych przez człowieka, to właśnie on zawiera najwięcej antyutleniaczy, odpowiedzialnych za eliminację wolnych rodników, czyli atomów lub grup atomów, powodujących uszkodzenie organizmu na poziomie komórkowym.

Jego składniki przeciwdziałają chorobom serca, wzmacniają naczynia krwionośne, odmładzają, poprawiają przepływ krwi, a nawet spowalniają postęp demencji, wywołanej . Zawarte w granatach fitoestrogeny łagodzą objawy związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego i menopauzą u kobiet. Witaminy A, C, B i E, potas, selen, miedź, cynk, krzem i beta-karoten sprawiają, że włosy stają się błyszczące, a skóra wygląda na zdrowszą. Sok z granatu łagodzi także stany zapalne, działa antynowotworowo oraz jest afrodyzjakiem, zwiększając ochotę na fizyczną bliskość. Co więcej, ma zbawienny wpływ nie tylko na ciało, lecz także na psychikę – zalecany jest osobom zestresowanym, zapracowanym i wiecznie w pośpiechu, aby uspokoić skołatane nerwy i nabrać do życia nieco więcej dystansu.

uważany jest za jeden z najbardziej wartościowych spośród wszystkich soków naturalnych, dostępnych na rynku. Ze względu na budowę owocu granatu, jego sporządzenie jest dość czasochłonne i wymaga wprawy. Z kolei przy zakupie właściwego produktu należy zwrócić uwagę na jego skład i pochodzenie. Wartościowy sok to tylko taki, który przygotowany jest w 100% ze świeżych owoców, nie zaś z zagęszczonych koncentratów. Tylko sok ze świeżych owoców, tłoczonych na zimno i bez pośpiechu, zachowuje pożądane wartości odżywcze, wyrazisty, aromatyczny smak granatów i ich piękny, głęboki, rubinowy kolor.

Ekstrakt z owoców granatu pełni także ważną rolę również w branży kosmetycznej, przede wszystkim ze względu na rewelacyjny wpływ tych owoców na kondycję cery. Granat poprawia jej ukrwienie i koloryt, działa bakteriostatycznie i ściągająco, przyczynia się do wzrostu elastyczności i jędrności skóry, a także aktywuje procesy jej regeneracji.

Jedzenie świeżych owoców granatu zalecane jest natomiast w przeziębieniach, jako środek przeciwgorączkowy. Można je dodawać nie tylko do sałatek czy deserów, lecz również do mięs – słodko-rześkie nasionka fenomenalnie podkreślają ich smak. Wybierając granaty, zwróćmy uwagę przede wszystkim na ich wielkość oraz kolor – najsłodsze i najlepsze ziarenka znajdziemy w owocach dojrzałych, miękkich, o ciemnej barwie i błyszczącej skórce.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Aktywni 50+
  • EWST.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy