Strona głównaUrodaDobra dieta - zdrowe zęby

Dobra dieta - zdrowe zęby

Oprócz regularnego szczotkowania, nitkowania i wizyt u stomatologa, dla naszych zębów bardzo ważne jest to, co jemy. Stan uzębienia jest ściśle związany ze sposobem odżywiania, dlatego dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych i witamin. W przypadku ich niedoboru wzrasta ryzyko stanów zapalnych i chorób dziąseł, a nawet ubytków. Jaka dieta jest dobra dla naszych zębów, a czego należy unikać?
Dobra dieta - zdrowe zęby [Fot. Leart - Fotolia.com] Najbardziej szkodliwe dla zdrowia naszych zębów są produkty zawierające - sacharozę i maltozę. Owoce zawierające fruktozę również obniżają pH w jamie ustnej, ale już w znacznie mniejszym stopniu. Cukier powoduje zakwaszenie w jamie ustnej i rozwój bakterii. Szczególnie szkodliwe są takie produkty, które mają długi kontakt z jamą ustną, jak na przykład lizaki czy słodkie gumy. Najlepszym rozwiązaniem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, jest kawałek (najlepiej gorzkiej z 90% zawartością kakao) lub suszone owoce. Należy pamiętać, żeby po słodkim posiłku przepłukać usta wodą i, jeśli mamy możliwość, umyć zęby.

Kolejną grupą produktów, mającą negatywny wpływ na stan zdrowia zębów są produkty wysoko przetworzone. Zawierające konserwanty, polepszacze smaku, wzmacniacze, sztuczne barwniki. Uszkadzają szkliwo i przylepiają się do zębów utrudniając naturalne obmywanie przez ślinę. Są to przede wszystkim przekąski, dania w proszku, gotowe sosy czy zupki chińskie.
Dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych, a także witamin ułatwiających ich wchłanianie – wyjaśnia lek. dent. Agata Pleszyniak z Kliniki Implantologii i Stomatologii Estetycznej Borczyk.

Na mocne szkliwo - wapń

Za stan naszego szkliwa odpowiedzialny jest wapń, nadaje on zębom odpowiednią twardość i wytrzymałość. Jego niedobór w codziennej diecie sprzyja osłabieniu i uszkadzaniu zębów. Największą ilość wapnia zawierają mleko roślinne, a także takie produkty jak: szpinak, , rabarbar, łosoś, sardynki, buraki, orzechy czy woda mineralna.

Przeciw próchnicy - fluor

Kolejnym minerałem budulcowym szkliwa i zębiny jest , sojusznik wapnia w walce o mocne szkliwo. Rozpuszcza on dodatkowo kwasy powstałe po posiłkach i działa antybakteryjnie. Produkty bogate w fluor to: herbata, ryby, sól fluorowana, cielęcina, ryż, woda mineralna.

Na twarde zęby – witamina D

W naszym menu nie może zabraknąć również witaminy D. Wpływa ona na twardość zębów. Jest odpowiedzialna za przyswajanie wapnia oraz fosforu i odpowiada za mineralizację szkliwa. jest rozpuszczalna w tłuszczach, stąd dostarczają ją produkty o jego wysokiej zawartości. Najlepszym źródłem są tłuste ryby, jak np. łosoś, makrela, jajka, tłusty nabiał (masło), kukurydza oraz kakao.

Na zdrowe dziąsła – witamina C i A

Bardzo ważna w naszej diecie jest witamina C. Znana głównie ze względu na profilaktykę przeziębień. Ponieważ działa przeciwbakteryjnie i wzmacnia naczynia krwionośne zapobiega ich pękaniu i przeciwdziała krwawieniom dziąseł. Zapobiega ona również odsłanianiu się szyjek zębowych. Znajdziemy ją w warzywach (papryka czerwona, liście pietruszki, kapusta, kalarepa, kalafior, brokuły) i owocach (owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, poziomki, truskawki).

Na wzmocnienie dziąseł dobra jest także witamina A. Odpowiada za utrzymanie w dobrym stanie błony śluzowej jamy ustnej. występuje w rybach, wątróbce, jajach, maśle, serach żółtych, marchwi, warzywach zielonych, morelach, brzoskwiniach, śliwkach, wiśniach.
Oprócz spożywania odpowiednich produktów najważniejsze jest jednak, aby dieta była zbilansowana. Należy pamiętać o odpowiednich proporcjach. Zaleca się w największej ilości spożywanie owoców i warzyw, które powinny stanowić połowę naszego posiłku. Kolejne 25% naszej diety to nabiał i tłuszcze nienasycone zawarte w rybach i białym mięsie. Pozostałą część powinny stanowić produkty pełnoziarniste takie jak kasze, makarony i ciemne pieczywo – mówi doktor Agata Pleszyniak.
Nie bez znaczenia dla naszych zębów jest również kolejność spożywanych produktów, ponieważ niektóre produkty przyśpieszają rozwój próchnicy, a inne wręcz chronią przed jej powstawaniem. Warto rozpocząć spożywanie pokarmów od tych niekorzystnych dla uzębienia, a następnie tych lepiej przyswajalnych. Warto również pamiętać, że po spożyciu produktu o dużej kwasowości musimy wstrzymać się godzinę z umyciem zębów, aby chronić je przed mechanicznymi uszkodzeniami.

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • eGospodarka.pl
  • EWST.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy