30-10-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W trosce o piękno włosów zbyt często skupiamy się na suplementach diety, zamiast czerpać witaminy i składniki mineralne w ich naturalnej postaci, a więc z codziennie spożywanych posiłków. Tymczasem zbilansowana dieta oraz pełnowartościowe posiłki stanowią podstawę zdrowych włosów.
Obecność witamin i minerałów w naszej diecie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety często zapominamy, że sposób w jaki się odżywamy i to co jemy ma również ogromny wpływ na wygląd i stan naszych włosów. Dlatego warto jeść takie produkty, które wzmocnią włosy od wewnątrz. Co zatem jeść? Mleko, wątróbka, świeże owoce, zielone warzywa, ryby, jajka czy orzechy to jedne z wielu produktów, które zawierają właściwe składniki odżywcze i elementy.
Jakie elementy powinny znaleźć się w naszej diecie?
- Witamina A – jej niedobór może skutkować suchymi i łamliwymi włosami; występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. w wątróbce, tranie, mleku i innych produktach mleczarskich oraz w tłustych rybach.
- Witaminy z grupy B – występują w wielu produktach, np. w mleku, wątróbce, jajkach, rybach, drożdżach, ciemnym ryżu oraz w różnych owocach: arbuzach, bananach czy grejpfrutach; witamina B7 zapobiega łojotokowi oraz ; jej niedobór skutkuje wypadaniem włosów, łuszczeniem się naskórka, łupieżem czy tłustą skóra; z kolei niedobór witaminy B9 przyśpiesza siwienie włosów; braki witaminy B12 powodują nadmierne wypadanie włosów.
- Witamina C – stymuluje przepływ krwi, a tym samym zwiększa dopływ składników odżywczych do cebulek włosów; witamina C znajduje się w świeżych owocach, ale również w kiszonej kapuście, natce pietruszki czy w czarnej porzeczce.
- Witamina E – nazywana , jej niedobór często powoduje wypadanie włosów; wytwarzana jest tylko przez rośliny dlatego znajdziemy ją przede wszystkim w olejach, ale również w orzechach czy liściach zielonych roślin: sałaty, szpinaku i kapusty.
- Cynk – odpowiedzialny za zdrowe włosy oraz ich dobrą kondycję; źródłem jest chude mięso oraz w ryby, znajduje się też w roślinach strączkowych np. fasoli, grochu czy bobie.
- Magnez – jego niedobór ma duży wpływ na wypadanie włosów, odpowiada również za kruchość i nadmierną suchość struktury włosa; ten minerał znajduje się m.in. w kaszy gryczanej i ciecierzycy.
- Miedź – niedobór może przyspieszać proces starzenia oraz siwienia włosów, z kolei nadmiar może być toksyczny; miedź występuje m.in. w orzechach, nasionach słonecznika, pestkach dyni oraz zielonych warzywach.
- Żelazo – ma wpływ na prawidłową budowę włosa, a jego niedobór może powodować kruchość, łamliwość czy nadmierne wypadanie włosów; produkty, które są bogatym źródłem żelaza to wątróbka, mięso indyka i kurczaka, fasola, lub zielone warzywa liściaste.
Montibello