19-02-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Uwarunkowanego genetycznie łysienia nie da się powstrzymać, niemniej dieta ma wpływ na intensywność łysienia i jeśli źle się odżywiamy, nasza gęsta czupryna łatwo rzednie. Nadmiar wolnych rodników (stres oksydacyjny) i niedobór witamin oraz składników mineralnych może wyjaśniać osłabienie włosów. Oto, co jeść, by wzmocnić włosy.
Małże Są bardzo bogatym źródłem cynku, który jest niezbędny w procesach tworzenia komórek i regulacji równowagi hormonalnej, a to z kolei jest niezbędne dla zachowania zdrowej lśniącej czupryny.
Tłuste rybyOd dawna wiadomo, że istnieje związek pomiędzy poziomem tłuszczów, testosteronem i procesem łysienia. Odpowiednia ilość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych pomoże osłabić wypadanie włosów, ich przedłużające się niedobory zaś mają właśnie przełożenie na przyspieszone osłabienie i . Tych składników dostarczą tłuste (łosoś, sardynki, makrela, etc.)
FasolaPrzydają nam znacznych dawek białka i żelaza. Szczególnie jest potrzebne dla dobrego funkcjonowania układu krążenia, a dobre ukrwienie głowy oznacza silniejsze włosy.
Czerwone mięsoCo prawda, dietetycy mówią, by ograniczyć jego ilość w tygodniowym menu, bo jego większe ilości (a w powszechnej diecie jest obecne niemal w codziennych posiłkach) nie sprzyja ani zdrowiu, ani ładnej sylwetce. „Ograniczyć" nie oznacza jednak „zrezygnować", a czerwone mięso także jest potrzebne, bo dostarcza żelaza i .
JajaDostarczają witamin z grupy B i poprawiają stan skóry głowy prowadząc do szybszego wzrostu włosów. Ma na to także wpływ zawartość żelaza, dzięki czemu lepiej odżywione są mieszki włosowe.
OrzechyOrzechy oferują jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także liczne minerały: żelazo, , magnez, , , etc. Poprawiają więc krążenie, którego dobre działanie jest potrzebne dla odżywiania włosów.