15-09-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli nie unikniesz kilku ważnych błędów, twoje wysiłki w celu schudnięcia spełzną na niczym. Sprawdź, co zazwyczaj robimy nie tak, gdy chcemy zrzucić nadmiarowe kilogramy.
Unikanie tłuszczuPowszechnie panuje przekonanie, że trzeba ograniczyć tłuszcze w diecie, a będzie skuteczne. To nie jest takie jednoznaczne, a to dlatego, że organizm potrzebuje różnych składników do właściwego funkcjonowania. Poza tym są tłuszcze, których warto konsekwentnie unikać (tłuszcze nasycone, tłuszcze trans) i takie, która dają nam ważne korzyści prozdrowotne (tłuszcze nienasycone).
Warto pamiętać, że potrzebujemy tłuszczu np. do absorpcji takich witamin, jak A, D, E oraz K. Co więcej, tłuszcze mają wpływ na regulowanie uczucia głodu - ponieważ są dłużej metabolizowane i pozwalają na dłużej zachować uczucie sytości. Mają też wpływ na działanie greliny i leptyny, hormonów związanych z poziomem apetytu.
powinny stanowić 20 do 30 proc. codziennej dawki energetycznej. Najlepszymi i najzdrowszymi ich źródłami są: tłuste ryby, orzechy, nasiona, oliwa z oliwek.
Głodzenie sięCzyni odchudzanie jeszcze trudniejszym. Po pierwsze dlatego, że sprawia, iż trudniej jest trzymać się wyznaczonej diety, w tym określonego zestawu produktów. Po kilku godzinach niejedzenia często brakuje silnej woli do zachowania wyznaczonego jadłospisu i „rzucamy się" na jakiekolwiek jedzenie.
To nie wszystko. Podczas ćwiczeń organizm najpierw sięga po węglowodany zmagazynowane jako glikogen, a dopiero potem po tłuszcz, ale jeśli nie ma nowych zasobów energii, to nie może pracować w pełni sił i spada wydajność. Ćwiczenia nie są wówczas tak efektywne.
Pomyłki w liczeniu kaloriiCzęsto popełniamy błędy przy liczeniu kalorii spalonych dzięki i przyjmowanych z diety. Mamy tendencję do zawyżania szacunków dotyczących efektów treningu i zaniżania kaloryczności posiłków. Do lepszych obliczeń potrzebujemy obiektywnych narzędzi. Aby sprawdzić ilość spalonych kalorii, wykorzystaj kalkulator online czy podczas biegania włącz w telefonie GPS, by mieć lepszą informację o przebytym dystansie i szybkości. Takie liczniki kalorii dostępne dzięki różnym bezpłatnym aplikacjom pozwalają na adekwatne obliczenie realnej ilości zużytych podczas treningu kalorii, uwzględniając - po wpisaniu przez nas - nasz wzrost, wagę i wiek.
Co więcej, często uwzględniamy kaloryczność główych posiłków, ale już zapominamy np. o latte ze słodkim syropem, którą zaserwowaliśmy sobie przed południem. Sięganie po niewielkie i różne napoje także ma znaczenie w ogólnym kalorycznym rozrachunku.
Tymczasowość dietyLudzie, którzy się odchudzają, obawiają się tzw. . Tymczasem ma to miejsce głównie wtedy, gdy po okresie stosowania danej diety, wraca się do poprzedniego sposobu jedzenia. A na efekty w postaci dodatkowych kilogramów nie trzeba długo czekać. Sedno problemu leży w tym, że uważamy nowy sposób odżywiania się za coś tymczasowego, a jeśli chcemy utrzymać mniejszą wagę, musimy na stałe w inny niż wcześniej sposób układać swój jadłospis.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »