Strona głównaUrodaCzekolada pomocna w walce o zgrabną sylwetkę i niższe BMI

Czekolada pomocna w walce o zgrabną sylwetkę i niższe BMI

Oto zaskakujące informacje: według nowych badań osoby regularnie jedzące czekoladę, są nieco szczuplejsze niż ci, którzy unikają raczenia się tymi słodkościami.
Czekolada pomocna w walce o zgrabną sylwetkę Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że jakkolwiek trudno określić jako produkt dietetyczny, istnieje związek między raczeniem się nią a utrzymaniem odpowiedniej wagi.

Czekolada zawiera przeciwutleniacze, substancje, które przeciwdziałają szkodliwym związkom w organizmie. Jak wykazały dotychczasowe testy, spożycie czekolady wiązało się różnymi prozdrowotnymi skutkami, np. obniżeniem ciśnienia krwi i poprawą poziomu cholesterolu. Z drugiej strony, czekolada dostarcza dużej ilości kalorii i tłuszczu.

W nowych badaniach wzięło udział 1000 osób w średnim wieku 57 lat. Starano się znaleźć relację między spożyciem czekolady i wskaźnikiem masy ciała () uczestników. BMI jest obliczane na podstawie danych dotyczących wzrostu i masy ciała, który jest stosowany do określenia niedowagi, u dorosłych.

Średni wskaźnik BMI uczestników wynosił 28, co określa się jako nadwagę. Przeciętnie uczestnicy jedli czekoladę dwa razy w tygodniu i ćwiczyli od trzech do czterech razy w tygodniu.

Okazało się, że ci, którzy jedli czekoladę najczęściej, mieli niższe BMI niż inni. Związek pozostał w mocy także po uwzględnieniu innych czynników nadwagi lub otyłości, takich jak: wiek, płeć, wykształcenie i spożycie owoców oraz warzyw.

Przeciętnie różnica pomiędzy częstym jedzeniem i sporadycznym jedzeniem czekolady wynosiła od 2,5 - do 3,5 kilogramów

Wyniki nie mogą być wyjaśnione przez dostarczanie organizmowi mniejszej ilości kalorii przez smakoszy czekolady, bo spożywali ich wręcz więcej. Ponadto osoby raczące się czekoladą nie były bardziej aktywne fizycznie od pozostałych.

Uczeni nie potrafią wskazać jasnych przyczyn odkrytej relacji. Sądzą, że powodem jest istotny wpływ składników odżywczych czekolady na funkcjonowanie organizmu. Rodzaj oddziałuje bowiem na . Co więcej, w innych testach odkryto, że osobom stosującym restrykcyjne diety trudniej jest trzymać się reguł i powstrzymać od pokusy zjedzenia czegoś słodkiego niż tym, którzy świadomie spożywają określoną ilość słodyczy.

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Akademia Pełni Życia
  • Kosciol.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy