25-11-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kolejne badania opublikowane w magazynie „Metabolism: Clinical and Experimental": cynamon może wspomagać odchudzanie.
Od wieków stosowano zarówno w medycynie, jak i kulinariach. W europejskiej i azjatyckiej tradycji leczniczej cynamon polecano na niestrawność i stany zapalne. W kulinariach zaś był wykorzystywany jako środek konserwujący. Teraz pokazano (ponownie), że może wspomagać odchudzanie.
Przyprawa zawiera aldehyd cynamonowy, który nadaje jej charakterystyczny smak i pomaga spalać tłuszcz.
Cynamon poprawia metabolizm, ponieważ wymaga od organizmu zużycia więcej energii do jego przetworzenia w porównaniu do innego jedzenia. Ponadto jedna łyżeczka cynamonu to 1,6 gramów , który wspomaga pracę jelit i wydłuża czas, w którym czujemy się najedzeni. Jednocześnie jest niskokaloryczny.
To nie wszystko, poprawia wrażliwość na i redukuje poziom cukru we krwi, a to istotne czynniki zmniejszania wagi i kontroli cukrzycy typu 2. Wreszcie przyprawa wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, dzieki czemu ułatwia przetwarzanie jedzenia, co jest szczególnie pomocne przy niezdrowej diecie.
Cynamon może być dodatkiem do wielu napojów i dań, przykładowo, można dorzucić go do: kawy, owsianki, koktajli owocowych, ciastek, chleba bananowego, dań z kurczakiem, etc.
Ze względu na jego wyjątkowe właściwości prozdrowotne, obecnie bada się pod kątem jego potencjału w walce z chorobą Alzheimera i zmniejszania objawów zespołu jelita drażliwego oraz raka jelita grubego.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, na całym świecie z nadwagą zmaga się niemal 2 miliardy ludzi, a 600 milionów z nich cierpi na otyłość. Statystyki pokazują też, że większość światowej populacji żyje w krajach, w których nadwaga i otyłość zabijają więcej osób niż niedowaga.
Wyniki badań:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »