Niewielu z nas, nawet jeśli mamy szeroką świadomość zagrożeń, zdaje sobie sprawę, że produkty szkodzące zębom mają też zgubny wpływ na całą jamę ustną. Przebarwiają bowiem nie tylko samo uzębienie, ale też błonę śluzową policzków i języka, co może być o wiele trudniejsze do naprawienia, a w niektórych wypadkach nawet w ogóle niemożliwe i do tego niebezpieczne dla zdrowia całego organizmu – przestrzega dr Barbara Obłoj z Centrum Ortodoncji i Implantologii Odent. I dokłada do puli rzecz oczywistą, czyli słodycze. – One, podobnie jak napoje gazowane, zagrażają przede wszystkim naszym dzieciom. Oczywiście, jak ze wszystkim należy zachować umiar. Jeśli zaraz po zjedzeniu słodyczy będziemy mieć nawyk, by umyć zęby – wszystko będzie w jak najlepszym porządku.Zawiedzeni mogą się też poczuć wielbiciele zielonej i czerwonej herbaty. Jak się bowiem okazuje, szkodzą one na odcień zębów jeszcze mocniej niż ta zwykła. Podobnie rzecz przedstawia się z niektórymi sokami – np. marchwiowym i pomidorowym. Niezwykle dewastujący wpływ na zęby mają również napoje gazowane – a zwłaszcza zawarte w nich kwasy sprawiające, że staje się bardziej chropowate, przez co jeszcze szybciej wychwytuje barwniki zawarte w tych napojach.
Tagi: zęby, przebarwienia zębów, kawa, kurkuma, herbata, czerwone wino
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.